Események!

rainbow

Aktuális események

Tisztelt Szülők!

November 18-án (szerda) már lesz logopédia.


Tisztelt Szülők!

November 27-én (péntek)
óvodánkban Ádventi díszítés
lesz, nevelés nélküli napot tartunk.
Ezen a napon az óvoda zárva lesz.
Staub Ildikó óvodavezető


Kedves Szülők!

Csütörtökön elmarad az ovi torna. November 12-én (csütörtök) ismét a megszokott időben lesz.

Staub Ildikó
óvodavezető
 


 

Tisztelt Szülők!

A 431/2020 (IX.18) Korm. rendelet értelmében október 1-től (csütörtök) érkezéskor kötelező lesz a gyermekek testhőmérsékletének mérése. Továbbá a jogszabály meghatározza, hogy az intézmény területére a gyermeket kísérő nagykorú személy maszk viselése mellett léphet be az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig.
(csoportszobák ajtaja)

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Kedves Szülők és Gyerekek!

Idén is lesz lehetőségetek előfizetni a Tappancs magazinok valamelyikére!
A választásban segítségetekre lehet a következő videó!

https://youtu.be/WCPm29Cct-s 

Ha sikerült választani, írjátok fel gyermeketek nevét a Tappancs álványon található megrendelőlapra vagy jelezhetitek személyesen is, nálam a Süni csoportban!

Üdv.: Anna néni


Kedves Szülők!

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének utasítása alapján a következők betartására kérek mindenkit:

Az a gyermek, aki bármilyen betegség ! miatt otthon maradt, a háziorvos, kezelőorvos, igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel jöhet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.

Köszönettel: Staub Ildikó óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

2020. 09.08 (kedd) és 09.09 (szerda) napokon pedagógiai szűrővizsgálatot végez az Ajkai Nevelési Tanácsadó gyógypedagógusa a nagycsoportos gyerekeken.
A vizsgálat eredményéről ugyancsak 09.08 és 09.09-én lehet érdeklődni 11.30 órától az óvodában. Kérem várakozás esetén a járványügyi szabályok betartását: egyszerre maximum 3 szülő várakozzon a folyosón a megfelelő 1,5-2 méteres távolság betartásával.
Akinek a tájékoztatás időpontja nem megfelelő telefonon (06-88-510-790)vagy személyesen (Nevelési Tanácsadó Ajka, József Attila u. 30) érdeklődhet. A pedagógiai vizsgálatot végző gyógypedagógus nevéről a csoportos óvodapedagógusok adnak felvilágosítást.
Staub Ildikó
óvodavezető
 


Kedves Szülők!

Szeptember 7-én (hétfő) a nagycsoportosok kötelező logopédiai szűrővizsgálatát Szalóki Andrea, az Ajkai Nevelési Tanácsadó logopédusa fogja elvégezni 8.30 órától óvodánkban.
Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

Óvodánk a fertőtlenítési munkák elvégzésének ideje alatt zárva tart.

A zárvatartás ideje:
Július 20-31.
Nyitás: augusztus 3 (hétfő)

Staub Ildikó

óvodavezető


Kedves Szülők!

A koronavírus miatt ez a tavasz különleges változásokat hozott az életünkbe. A csoportos foglalkozások lehetősége az óvodában megszűnt, ezért személyesen nem találkozhattunk sem veletek, sem a gyerekekkel. Egy különös időszakot éltünk meg mindannyian, amihez ha ügyesen alkalmazkodtunk, jobban tudtunk vigyázni magunkra és egymásra. Törekedtünk arra, hogy egészségesen átvészeljük ezt az időszakot. Mi óvónők igyekeztünk segíteni nektek, hogy az otthon töltött idő tartalmasabb lehessen és könnyebben tudjatok foglalkozni gyermekeitekkel. Összegyűjtöttünk és az óvoda honlapján közzé tettünk olyan anyagokat, melyekből ötleteket meríthettetek a gyerekek fejlesztéséhez. Arra kértünk benneteket, hogy legyetek kreatívak, beszélgessetek, meséljetek, énekeljetek, barkácsoljatok a kicsikkel otthon is, és élvezzétek ki a velük töltött időt!

Május végén e-mailben arról érdeklődtünk, hogy jól vagytok-e, hogy mi történik veletek otthon, figyelemmel kíséritek-e az óvodai honlapra feltöltött információkat, hasznosnak találjátok-e a tavaszi fejlesztő anyagokat, sikerül-e a gyerekekkel kipróbálni ötleteket? 

Örömmel olvastuk leveleiteket, melyekből most néhányat idézünk:

 • „Köszönjük szépen, jól vagyunk, nekünk különösen hosszú volt ez az időszak, mert biztosan emlékeztek előtte bárányhimlősek, influenzásak voltunk. Igyekeztünk színesen tölteni a mindennapjainkat. Színeztünk, rajzoltunk, legóztunk, építettünk, gyurmáztunk, festettünk, barkácsoltunk, labdáztunk, bicajoztunk, homokoztunk, ibolyáztunk, gombáztunk, csiguszokat gyűjtöttünk...aztán mondókáztunk, verseltünk is. Még nem megyünk oviba, de már nagyon hiányzik mindenki. Sokszor emlegettük az ovit, a pajtikat, az óvó néniket."
 • „ Április hónapban itthon voltam a gyerekekkel, de május eleje óta dolgozom is, így szeretetben, de néha nehezen teltek napjaink. Szerencsére nagy udvarunk van és testvérével együtt sokat tud kisfiam játszani. Ebben az időszakban még jobban összenőttek, még szorosabb lett a kapcsolat közöttük, hogy nem tudtak más gyerekekkel, haverokkal találkozni. Készítettünk húsvéti nyuszit, anyák napi virágot, pörgettyűt, festettünk…ami iskolás testvére technika és rajz feladatai között is szerepelt. Sokat bicikliztünk, trambulinoztunk, sétáltunk, fogócskáztak a gyerekek és nagyon sokat segítenek a kerti munkában. Logopédiáztunk is sokat. Az óvoda és a kis barátok már nagyon hiányoznak.”
 • „Igen a gyerekek a mi kis hőseink! Köszönjük szépen, jól vagyunk. Rengeteg beszélgetésen vagyunk túl mindannyian a koronavírus krízis miatt. Nálunk a gyerekek problémamentesen élték meg a változásokat. A családunk a járvány előtt is sokat foglalkozott egymással, így van ez most is. A pluszba kapott időt is örömmel töltjük egymás társaságában, próbáljuk minden percét kihasználni. Együtt főzünk, mosunk, takarítunk, énekeket, versikéket tanulunk, foglalkoztatókat töltünk ki, barkácsolunk, gyurmázunk, színezünk, festünk, sokat kirándulunk, rengeteget játszunk együtt. Az óvodai honlapra feltett anyagokat is rendszeresen figyeljük.”
 • „A lányok nehezen viselik a bezártságot, már várják, hogy újra oviba mehessenek. Mi sokat játszunk, kint kertészkedünk, színezünk, számolunk, de én nem pótolom a társaikat.”
 • „Köszönjük az érdeklődést! Ősszel már a kicsi is megy oviba, ő is tudja fejből a Boribon meséket, amiket nagyobbik lányom gyakran mesél a huginak.”
 • „Kislányom nagyon sok puszit küld és azt üzeni, hogy nagyon hiányoztok már neki, alig várja, hogy találkozhassatok! Mi már neki is álltunk a gyakorlásnak. Köszönjük szépen az ötleteket! Vigyázzatok magatokra!”
 • „Köszönjük, jól vagyunk! Nagyon szépen köszönjük az ötleteket, a húsvéti csomagot, kislányom nagyon örült neki. Már nagyon hiányzik neki az ovi.”
 • „Köszönjük az információkat, a kedves szavakat! Figyeljük az anyagokat, elküldtük a képet a „Jobb veled a világ” boldogságprogram megadott e-mail címére. Kisfiam szerint régen minden vidám volt, de a koronavírus miatt borús az ég. Azt mondja, várja, hogy újra süssön a Nap és minden a régi legyen.”
 • „Nagyon hiányzik az óvoda! Kislányom sokat mesél, és rengeteget játszik ovisat. Mindig próbálunk valami újat kitalálni. Itthon is készítettünk virágfüzért, villával lenyomatokat festettünk, papírhengerekből barkácsoltunk, húsvéti tojásfát készítettünk, záporképet fűztünk, kertészkedtünk, maszkot varrtunk Cukinak, anyák napjára ajándékot készítettünk.”
 • „Családunk lelkileg jól viselte az elmúlt heteket. Ez a karanténos időszak számunkra nem unalmas vagy pihenőidő volt. Amire nagy hangsúlyt helyeztünk, az a mindennapi kinti mozgás, meg a mindennapi több mese volt. Kislányaim nagyon szeretnek rajzolni, saját ötlet alapján is, úgyhogy ez is mindennapi tevékenység volt. Sok balettos, hercegnős rajz készült. A gyurma is többször előkerült, mivel sokszor olvastunk kuflis könyvet, erről rajzoltak is, meg megcsináltuk a szerepelőket só-liszt gyurmából is. Köszönjük a sok segítséget, amit az óvoda oldalára feltöltöttetek, a verseket, a barkácsolásokat, de legjobban a mondatok tetszettek, amik a kisgyerek pozitív énképét erősítik. Köszönök mindent Nektek, hogy kislányaim ilyen jó kezekben vannak, és hogy boldogan mennek óvodába.”

Köszönjük, hogy figyelemmel kísértétek az óvodai honlapot és hasznos észrevételeket, visszajelzéseket küldtetek nekünk a feltett anyaggal kapcsolatosan! Türelmesen, ügyesen töltöttétek a gyerekekkel az otthoni együttlét idejét. Örömmel fogadtuk azokat a felvételeket, melyeket a gyerekek versmondásáról, énekléséről, meséléséről, játékáról, kirándulásokról küldtetek.

A gyerekek és a felnőttek kézimunkáiról, barkácsolásairól készült fotókból pedig sikerült egy szép közös tavaszi albumot összeállítanunk. 

KÉPALBUM

"Minden kisgyerek alkot: énekel, rajzol, verset költ, akadálytalanul jár ide-oda a valóság és a képzelet között. Az emberek többsége azonban ezt a képességét felnőtt korára kinövi, a valóságból a képzeletbe nyíló ajtókat önmaga előtt bezárja és legföljebb a mások által nyitott ajtókon át hajlandó kirándulásokat tenni odaátra. Az alkotó viszont "úgy marad". Énekel, rajzol, verset költ, megőrzi magában a valóság és a képzelet közötti átjárás képességét."

Köszönjük szépen az együttműködést! 

Szeretettel,

Óvó nénik, Dajka nénik


Kedves Szülők!

Május 25-től (hétfő) újra kinyithat az óvoda. Reméljük sok kispajtás már nagyon várja, hogy újra találkozhasson barátaival, óvó és dajka nénijével.
A veszélyhelyzet azonban még nem szűnt meg. A gyerekek, óvodai dolgozók és egymás egészségének megőrzése érdekében minden szülőt szeretnék kérni a következők betartására a veszélyhelyzet megszűnéséig:

1. A gyermekek érkezése és távozásakor minden szülő viseljen szájmaszkot.
2. Otthonról továbbra se hozzanak a gyerekek játékot.
3. Ágyneműt hetente adjuk haza fertőtlenítésre.
4. Lázas, köhögő, beteg gyerek ne jöjjön közösségbe.

Együttműködéseteket előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Staub Ildikó
 


Kedves Szülők és Gyerekek!

Összeállítottunk Számotokra ismét egy anyagot, játékos gyűjteményt. Tudjuk, hogy szeretitek az állatokat, így most azok köré csoportosítottuk izgalmas játékainkat, barkács és egyéb tevékenységeinket. Reméljük örömötöket lelitek benne! Ismerkedjetek az általunk küldött új versikékkel, mesékkel, dalokkal is! Jó szórakozást, tartalmas időtöltést kívánunk hozzá Nektek és Szüleiteknek egyaránt! Sokat gondolunk Rátok és így a távolból is sok puszit küldünk Nektek!

Óvó nénik

 

26 mondat, ami boldoggá és magabiztossá teszi a gyermeked! Érdemes gyakran ismételgetni őket!

A gyereknevelésben fontos szerepet játszik az, ahogyan kommunikálunk velük, mennyire figyelünk oda rájuk és az, hogy megdicsérjük őket amikor megérdemlik.

Minél kisebb egy gyerek, annál érzékenyebb a szülőktől kapott válaszokra. Nagyon meghatározó tényező a gyerek fejlődését illetően, az őt körülvevő környezet és a közeli családtagok viselkedése. Figyeljünk oda, hogyan beszélünk a gyerekeinkkel!

Ma szeretnénk bemutatni nektek néhány olyan építőjellegű mondatot, amit érdemes gyakran használni a gyermekkel való kommunikáció során azért, hogy a gyerekből erős személyiségű, önbizalommal telt emberke legyen.

 1. Örülök, hogy kérdéseket teszel fel nekem.

2. Örülök, hogy ennyire kíváncsi vagy.

Amikor egy gyerek kezdi megismerni a világot, akkor egy új dolog mindig szokatlan a számára. Ez egy igazi felfedezést jelenthet, ezért bátorítsuk és segítsük őt, hogy továbbra is kíváncsi maradjon, válaszoljunk a kérdéseire minél pontosabban.

3. Jó, hogy meghallgatod a mások véleményét is.

4. Mivel szeretnél foglalkozni?

5. Mi a véleményed erről?

Nagyon fontos, hogy hagyjuk a gyereket, hogy eldöntse mit szeretne csinálni (persze, ha nem valami rosszat) Pl. hagyjuk, hogy kiválassza azt a filmet, amelyik neki tetszik és a családdal együtt megnézné, vagy hagyjuk, hogy ő döntse el hová szeretne menni hétvégén. A gyerek számára lehetővé kell tennünk a választást, hogy mivel is foglalkozzon szabadidejében. Bátorítsuk a gyereket arra, hogy meghallgassa a szülő véleményét is.

6, Szükséged van a segítségemre?

7. Nincs semmi baj amiért hibáztál, a lényeg az, hogy tanuljunk a hibáinkból.

8. Megértem, hogy ez nehéz neked, de biztos vagyok benne, hogy a végén sikerülni fog!

A gyerek elkeseredhet, ha az adott dolog amit szeretne nem sikerül neki első alkalomra, ezért meg kell magyaráznunk neki, hogy ez természetes dolog, bárki tévedhet és csak így fejlődünk. Ajánljuk fel a segítségünket is a számára.

9. Egyre jobban sikerül.

10. Nem volt hiábavaló a próbálkozásod.

11. Tetszik nekem hogy kitartó vagy..

12. Sikerülni fog, mert okos vagy.

Ha a gyerek több időt tölt festegetéssel vagy zene hallgatással, akkor mindenképpen dicsérjük meg a kitartása miatt.

13. Szeretem amikor mosolyogsz.

Mondogassuk ezt a gyereknek többször, főleg akkor, ha szomorú vagy rossz kedvű.

14. Nagyon ügyesen mesélsz.

A gyerekek nagy képzelőerővel bírnak és szeretnek történeteket kitalálni. Amikor a gyerek elmesél a szülőnek egy ilyen történetet, akkor figyeljünk oda rá és mondjuk el neki, hogy mennyire érdekes volt hallani ezt tőle.

15. Jó barát vagy.

16. Nagyon ügyes vagy, hogy erre vigyáztál.

Amikor a gyerek hasznos dolgot tesz, dicsérjük meg őt azért, hogy ennyi energiát fektetett az adott dologba.

17. Ugyanolyan jól csinálod mint anya vagy apa.

A gyerekek számára a példát a szülő jelenti, ezért szeretik, ha a szülővel hasonlítják össze őket. Használhatunk pl. ilyen mondatokat ” Ugyanolyan szépen énekelsz mint anya” vagy “Olyan bátor vagy mint apa!”

18. Elmeséltem mamának is, hogy milyen ügyes vagy.

A gyerek boldog lesz, ha megtudja, hogy másnak is elmeséltük azt, ami nekünk tetszett abban amit csinált.

19. Ne hasonlítsd magad senkihez, te csak légy önmagad!

20. Bármi is történjen, mindig szeretni foglak.

21. Az jó, ha neked is van véleményed.

Minden szülő meg van győződve arról, hogy az ő gyereke különleges. Igazuk van!

22. Csodálatos vagy!

Mondjuk el a gyereknek, hogy szép a külleme, de azt is magyarázzuk el neki, hogy a körülötte élő emberek belső szépségét is fontos észrevenni.

23. Mindig melletted vagyok.

Ahogy telnek az évek a gyerek egyre önállóbb lesz, de mindig szüksége lesz a szülői szeretetre és a szülők segítségére. Mondjuk el neki, hogy mindig számíthat ránk, a korától függetlenül.

24. Olyan sok érdekes ötleted van!

25. Nagyon tehetséges vagy, van fantáziád!

A gyerekek kreatívak és ezt a szülőnek erősítenie kell. Inspiráljuk a gyereket, hogy folytassa azt amit szeret csinálni legyen az bármi, festés, foci, tánc. Lehetséges, hogy a szülői bátorítástól még kitartóbban csinálja majd azt, amit szeret.

26. Köszönöm a segítségedet, nagyon sokat számít!

Ha a gyerek felajánlja a segítségét, akkor ne utasítsuk el, hanem adjunk neki könnyen megoldható feladatokat, hogy minél jobban érezze azt, hogy szükségünk van a segítségére. Mindenképpen dicsérjük meg, ha segít nekünk.

Kedves szülők reméljük, hogy megfogadjátok a fentiekben leírt tanácsainkat!

Játékok házi és vadállatok megnevezéséhez, csoportosításához:

https://www.szuloklapja.hu/gyermek-fejlodese/3079/iskolaerettsegi-teszt-ellenorizd-le-hogy-iskolaerett-e-mar-a-gyermeked.html

https://wordwall.net/hu/resource/1044514/h%C3%A1zi%C3%A1llatok-vad%C3%A1llatok

https://wordwall.net/hu/resource/1196959/h%C3%A1zi%C3%A1llatok-vad%C3%A1llatok-ovis

https://wordwall.net/hu/resource/1848034/melyik-%C3%A1llatnak-melyik-kicsinye-h%C3%A1zi%C3%A1llatok-%C3%A9s-vad%C3%A1llatok

https://wordwall.net/hu/resource/1159550/h%C3%A1zi%C3%A1llatok

https://wordwall.net/hu/resource/1143755/h%C3%A1zi%C3%A1llatok

https://wordwall.net/hu/resource/1108250/k%c3%b6rnyezetismeret/h%c3%a1zi%c3%a1llatok-kicsinyei

https://wordwall.net/hu/resource/1080059/h%C3%A1zi%C3%A1llatok-labirintus

https://wordwall.net/hu/resource/1879739/logop%c3%a9dia/vad%c3%a1llatok-mem%c3%b3ria

https://wordwall.net/hu/resource/1159302/sz%C3%A1ml%C3%A1lgat%C3%B3-h%C3%A1zi%C3%A1llatok-kicsinyei

Finommotorika és figyelem fejlesztés otthon egyszerűen:

https://gyereketeto.hu/finommotorika-fejlesztese-konyv/

A színes pipaszártisztítók papírcsíkokkal, a rács pedig egy A/4-es kartonnal helyettesíthető, fejleszti a kézügyességet, figyelmet, koncentrációt.

Alapanyagok: fültisztító, festék. A fültisztítóval a megrajzolt körökbe kell pöttyözni. Ugyanezzel a módszerrel több kép is készíthető: pillangó, autó, virág,

Tojástartó és legó szükséges ennek az egyszerű  fejlesztő játéknak az elkészítéséhez. A feladatlapok elkészítése közben fejlődik a gyermek szókincse: megnevezi, hogy négyzeteket lát a feladatlapon, segíthet a négyzetek színezésében, eközben megnevezi a színeket, bővül színismerete, meg lehet számolni milyen színű kockából mennyit tett a tojástartóba, gyakorolja a számsort, melyik kockából van több, kevesebb, ugyanannyi.

 

Versek, mondókák házi és vadállatokról ismétlésnek:

(Süni csoport)

Süni, süni sünike sétálgat az erdőben, tüskés hátán falevél,

megvédi, ha jön a tél.

A kiscsirke nagy buksi a tojásból most bújt ki

bámulja a világot, ő még ilyet nem látott.

Csoóri Sándor: Farsangnapi kutyabál

De érdekes volna,
ha kutyabál volna,
s farsang napján
minden kutya
bálba gyalogolna,
nagy kutya is,
kis kutya is,
kit csíp még a bolha.

Komondor kényelmes,                                    
lassú táncot ropna,
Puli Pali csárdást,
ahogy meg van írva;
sötét szőre, bozontja
a szemébe lógna.
Csau csacsacsázna,
a foxi bokázna,
a többi vén kutya meg
leülne a hóba.

Új versek:

(Süni csoport)

Fésűs Éva: Sündisznócska

Tegnap korán esteledett
Sündisznócska ágyat vetett.
Ágyat vetett az avarba
Kicsinyeit betakarta.

Fújhat a szél szakadatlan
Melenget a puha paplan.
Jó puha a földi fészek
Aludjatok kis tüskések!

Weöres Sándor: Kutya-tár

Harap-utca három alatt 

Megnyílott a kutya-tár, 

Síppal-dobbal megnyitotta 

Kutyafülü Aladár. 

Kutya-tár! Kutya-tár! 

Kutyafülü Aladár! 

 

Húsz forintért tarka kutya, 

Tízért fehér kutya jár, 

Törzs-vevőknek öt forintért 

Kapható a kutya már. 

Kutya-tár! Kutya-tár! 

Kutyafülü Aladár!

Weöres Sándor: A medve töprengése

Jön a tavasz, megy a tél,
Barna medve üldögél:
- Kibújás vagy bebújás?
Ez a gondom óriás!

Ha kibújok, vacogok,
Ha bebújok, hortyogok:
Ha kibújok, jót eszem,
Ha bebújok, éhezem.

Barlangból kinézzek-e?
Fák közt szétfürkésszek-e?
Lesz-e málna, odú-méz?
Ez a kérdés de nehéz!

Versek, mondókák házi és vadállatokról ismétlésnek:

(Katica csoport)

Dirmeg, dörmög a medve, nincsen neki jó kedve.

Alhatnék, mert hideg van, jobb lesz bent a barlangban.

Mókuskának négy a lába, ötödik a farkincája, ha elfárad, leül rája.

Szalai Borbála: Katicabogárka
Katica -,
katica -,
katicabogárka,
jaj de szép,
jaj de szép
rajtad a kabátka!
Olyan színű,
mint a pipacs.
Hét gomb is van
rajta -
tán a szabó
piros pipacs
szirmaiból varrta.

Szalai Borbála: Mogyorót szedtem

Zöld erdőbe
mentem,
mogyoróra
leltem.
Ettem is,
szedtem is,
megtömtem a
zsebem is.
Ami pedig ottmaradt –
mókusoknak hagytam azt!

Új versek:

(Katica csoport)

Bartos Erika: HERNYÓ

 Körtefára felmásztam,
Kilenc hernyót találtam.
Egyik ült egy levélen,
Egy a sárga körtében,
Egy a fának odvában,
Egy csak morgott magában.
Egy az ágon hintázott,
Egy a törzsön felmászott.
Egy már mélyen szunyókált,
Egy meg fentről kukucskált.
Kilencedik hernyócska,
Rákúszott az ujjamra,
Óvatosan levittem,
Fa tövébe letettem!

Weöres Sándor: Kutya-tár

Harap-utca három alatt 

Megnyílott a kutya-tár, 

Síppal-dobbal megnyitotta 

Kutyafülü Aladár. 

Kutya-tár! Kutya-tár! 

Kutyafülü Aladár! 

 

Húsz forintért tarka kutya, 

Tízért fehér kutya jár, 

Törzs-vevőknek öt forintért 

Kapható a kutya már. 

Kutya-tár! Kutya-tár! 

Kutyafülü Aladár!

Weöres Sándor: Paripám csodaszép pejkó

Paripám csodaszép pejkó,

Ide lép, oda lép, hejhó!

Hegyen át, vizen át vágtat,

Nem adom, ha igérsz százat.

 

Amikor paripám ballag,

Odanéz valahány csillag.

Amikor paripám táncol,

Odanéz a nap is százszor.

Sarkady Sándor: Gólya, gólya nyakigláb

Gólya, gólya nyakigláb, de szép piros a csizmád, kerülj lucskot, latyakot, be ne sározd valahogy! Éren, nádon lápi-locsogóban.

Gólya, gólya nyakigláb, de csatakos a csizmád- Ha csatakos mit bánom, béka bánja trillárom! Hármat fogtam lápi-locsogóban.

Móra Ferenc: Fecskehívogató 

Villás farkú fecskemadár jaj de régen vártunk, kis ibolya, szép hóvirág kinyílott már nálunk.

Fátyol szárnyú kis méhecskék, zúgva-zöngve szállnak, tarka lepkék, kis legyecskék ide-oda járnak.

Rózsa, rózsa, piros rózsa nyitogatja kelyhét, itt a tavasz, lessük, várjuk a csicsergő fecskét!

Gyűjtöttünk nektek közösen egyszerű, aranyos mondókákat is állatokról. Ha van kedvetek, ezeket is mondogassátok!

Háziállatok:

Cica:

Macska fogott egeret, játszott vele eleget.

A játékot megunta, az egeret bekapta, hamm!

Kecske:

Kecske ment a kiskertbe, a káposztát megette.

Siess kecske, ugorj ki, jön a gazda megfogni!

Kacsa:

Bocsánat, nem láttad a kacsámat?

Sárga volt és hápogott, jobbra-balra totyogott.

Csibe:

A kis csirke nagy buksi, a tojásból most bújt ki.

Bámulja a világot, ő még ilyet nem látott. 

Kutya:

Csontot rágcsál a kutya, csak úgy csattog a foga.

Cilike ezt meglátta, csirkehússal kínálta. 

Tyúkanyó:

Kendermagos tyúkanyó kapirgál a kertben,

Sárga pelyhes csibéim, erre-ere gyertek!

Kakas:

Szomszédasszony kakasa, fölszállott a kapura,

Csak azt kukorékolta, udvarban járt a róka!

Ló:

Hóc-hóc katona, ketten ülünk egy lóra,

Azon megyünk Budára, a budai vásárra. 

Vadonélő állatok:

Lepke:

Lepke-lepke szállj le, szállj le a kezemre, 

Mézem is van, cukrom is van, válogathatsz benne!

Gólya:

Éhes volt az öreg gólya, békát fogni ment a tóra,

Ám a béka sem volt rest, vízbe ugrott egyenest. 

Béka:

Parti nádas ring a szélben, béka billeg hintaszékben, 

Ropp a nádszál levele, vízbe pottyant brekeke.

Madárka:

Jöjj be hozzám szép madárka, nem zárlak én kalitkába, 

mikor akarsz elrepülhetsz, ha kedves lesz visszajöhetsz.

Csiga:

Csiga-biga palota, nosza hol az ajtaja?

Ajtaja nincs, ablaka sincs, sehol egy lyuk, hogy békukkincs.

Egér:

Biciklizik az egér, mozog füle-farka, vígan cincog, nagy legény, nincs itthon a macska!

Biciklizik az egér, de ha jön a macska, nem cincog már, nagyon fél, fut az egérlyukba.

Cápa, fácán...(nyelvtörő):

Mondok kilenc állatot, C betű van benne, mondjad velem hibátlanul, mintha könnyű lenne!

Cápa, fácán, boci, paci, cinege meg katica, koca, cinke, macika, mond utánam Katica!

Rigó (nyelvtörő):

Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó!

Mókus: 

Hókusz-pókusz mit eszik a mókus? 

Makkot, mogyorót, meghámozva a diót!

Makkos mókus fönn a fán. Mi a bajod kiskomám? Hej, egyedem, begyedem, tanakodom mit egyem.

Heje-huja lombos ág, bekapom a mandulát. Neki esem sebesen, sej egyedem, begyedem.

Mesék állatokról:

A három kismalac

https://www.youtube.com/watch?v=4YfnT6Zx2dI

Die drei kleinen Schweinchen

https://www.youtube.com/watch?v=5JSAxruE5eo&feature=share&fbclid=IwAR0gi_lccIz38Hlf5tl1XL5AwsUa7r6aP4upTcdh2210LcAg7lIqRuovUx4

Móricz Zsigmond: Iciri-piciri

https://www.youtube.com/watch?v=2YPT8rbjGB0

Móricz Zsigmond: Iciri-piciri Kaláka Együttes

https://www.youtube.com/watch?v=3DX7oPrR7-Y

Móricz Zsigmond: A török és a tehenek

https://www.youtube.com/watch?v=X_kUepKT-RE

Tyúkanyó és tyúkocska;

Az aranyos tarajos kiskakas;

A hét kecskegida meg a farkas;

Brémai muzsikosok

A kesztyű www.nepmese.hu

A telhetetlen hernyócska olvasovanevels. gportal.hu

Fésűs Éva: A bundavásár

A három pillangó

Barna mackó kunyhója

A róka és a gólya

Dalok:

Volt egy kicsi kakasom

https://www.youtube.com/watch?v=uQeK8NYG4hQ

Én elmentem a vásárba

https://www.youtube.com/watch?v=X4C3aOREMks

Egy kis malac röf-röf-röf

https://www.youtube.com/watch?v=-J5Lo2BCkdE

Gólya, gólya gilice;

Katalinka szállj el;

Brumm-brumm Brunó;

Róka, róka réten;

Bújj, bújj medve;

Benn a bárány, kinn a farkas

A part alatt Gyerekdalok és mondókák

Falusi hangverseny youtube.com

Weöres Sándor: Tündér (Bóbita)

Játékos, állatutánzós torna:

Ezekkel az utánzó mozgásokkal játékosan fejleszthető a gyermekek testtartása és egyensúlya. Fejlődik testtudatuk. Nő az állóképesség, ügyesség és gyorsaság. Remélem jó móka lesz számotokra! Torna közben a gyerekek adhatnak ki állathangokat is, így még érdekesebb az állatok bőrébe bújva, mozgásukat is utánozni. A torna végén ti is találjatok még ki állatokat!

Kígyó: Járás, két tenyér összezárva, karok hullámzó mozgása előre, járás, sziszegés

Kis madár: Könyök hajlítva, karlebegtetéssel járás vagy futás, csiripelés

Nagy sas madár: Karok oldalsó középtartásban, karlengetés föl-le lassan, járás lassan

Gólya: Karok oldalsó középtartásban, haladás előre váltott térdemeléssel, kelepelés

Tyúk: Egyenes vonalban lépegetni, hogy a sarok és a nagylábujj minden lépésnél összeérjen, kotkodácsolás

Lovacska: Galoppszökdelés, nyihaha

Kenguru: Páros lábon szökdelés

Nyúl: Nyusziugrás, térd összezárva, mutató és középső ujjunk a két nagy tapsifül

Béka: Guggoló támasz, karok előre lendítése, majd két lábbal egyszerre utána ugrani, lábak maradjanak mindig terpeszben, brekeke

Medve: Járás tenyéren és talpon, brummogás

Cica, cicahát: Térdelőtámasz, fej behúzva a karok közé, hát gömbölyítése, miákolás

Kutya hát: Hát homorítása, figyeljünk, hogy a fej ne mozogjon és végig nézzen előre, a cica és kutya hát feladatokat párban célszerű elvégezni, ajánlom a többszöri ismétlést és a gyakorlatokat mindig lassan végezzük! Vau-vau

Lomha, öreg nagy kutya: Lassan lépked gazdiához, kutyajárás, mindig az ellentétes kezünkkel és lábunkkal lépünk, fejünk felemelve néz előre, mély lassú ugatás

Fiatal, fürge pici Picur kutya: Ugyanígy, de gyorsan szalad gazdiához és közben magas hangon, gyorsan, sokat vakkantgat. E két játékos feladat a keresztezett mozgásformájával segíthet a mozgáskoordináció fejlesztésében.

Krokodil: Kúszás lassan, óvatosan, lopakodva

Hernyó: Hason fekve utánozzuk a fejemelését, ahogy falevelek után kutat, lábak összezártak, karok a törzs mellett maradnak kinyújtva, levelet találva csámcsoghat, mint az elküldött mesében

Csiga: Nyújtott ülés, karok csípőn, lábak előre tolásával haladás előre lassan

Pók: Kezünkkel is megtámaszkodunk a földön, lépegetés előre, kezek és lábak mindig keresztezetten lépegetnek 

Rák: Lépegetés hátra ugyanígy. Ebben a két feladatban, aki ügyes, szállíthat a hasán egy játékállatot vagy labdát is, vigyázva, nehogy leessen!

Jól elfáradtatok? ! Egészségetekre! Gesundheit!

Néhány ötlet barkácsoláshoz:

Hernyócska papírcsíkokból

Színes, vidám sünikék

Pompom állatkák

Állatkák magokból

Katica wc papír gurigából

Műanyag kanál pillangó

Kupakhalacska

Papír egérke ujjbáb

Ló papírból

Süni harmonikahajtással

Maci harmonikahajtással

 

https://www.turistamagazin.hu/hir/kikelt-az-idei-elso-feketegolya-fioka-gemencen?fbclid=IwAR1J6dx1zeU-8tb-NtbJb01iv00WsueplPGslyWnrHarBdQxJz0fn49aoSc

https://madarles.hu/?fbclid=IwAR3jzGzbv_W7lmOxTn4__QG02iOOG6qCz9H8iQI3404Frtvim49obAHSwhM

https://www.nagyszuloklapja.hu/mondokak-versek/3643/madarak-es-fak-napja:-25-aranyos-vers-mondoka-es-dal-gyerekeknek-madarakrol-fakrol.html?fbclid=IwAR2EovoL_5D-k427bd_eQIlQTbTjKSqfIhZfsVyzJNpls8mTl5PI3Qq-Gfg

https://www.youtube.com/watch?v=FfGEyrLMoWI&fbclid=IwAR2zkcj2GuCC4kziLS6-8tnj90YtFmtmfK8ixy2aPcNsmQtp_mNFV1cwSbo

***

Mesék hanganyag 

 

Tartalmas időtöltést kívánunk!


Kedves Szülők és gyerekek!

A járványügyi helyzetre való tekintettel a Pegazus Bábszínház 3. bérletes előadása sajnos, ugyancsak elmaradt.
A Társulat azonban lehetőséget biztosít számotokra, hogy felvételről megtekinthessétek a már ismert és új meséket. Az előadások linkjeit letölthetitek a Pegazus bábszínház facebook oldaláról, valamint megtalálhatjátok a bábszínház weboldalán is. Az elmaradt Egérrágta mesék című bábelőadást a bérletesek számára zárt videóként teszik majd közzé június elején. A többi bábjáték május 8-tól mindenki számára elérhető.
Akit érdekel, éljen a lehetőséggel, mindenképp jó családi programnak tarom!

Hiányoztok!
Bori néni


Kedves Gyerekek!

Közeleg az egyik legszebb ünnepünk az Anyák Napja! Május 3-án, vasárnap köszönjétek meg Anyának, a Nagymamáknak, hogy oly sokat fáradoztak értetek! Gondoljátok át, hogy mennyit dolgozik Anya, azért, hogy minden nap tiszta ruhában mehessetek óvodába, hogy finomakat ehessetek, hogy rend legyen a lakásban, a kertben!

Kérjétek meg szépen Apát, hogy segítsen nektek abban, hogy egy kis meglepetéssel készülhessetek Anyának és a Nagymamáknak, mert a Nagymamákról sem szabad megfeledkezni! Először számoljátok ki hányat kell aludni Anyák Napjáig! Ezután keressetek egy dalt vagy verset, amivel felköszönthetitek Anyát és a Nagyit! Akinek van kedve rajzolhat, barkácsolhat is valami szépet! Ha Apa esetleg nem érzi elég ügyesnek magát a barkácsoláshoz, hívhatjátok Anyát is, hogy segítsen! Az együtt töltött idővel, a közös alkotással is csodálatos pillanatokat szerezhettek neki! Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány ajándékötletet!

Szeretettel: Óvó nénik
 

https://egyszervolt.hu/vers/meseltel-meseltel.html

Gyulai Pál: Édesanyám nevenapján
Keresek virágot,
Pirosat fehéret,
Bokrétába kötöm,
S odaadom Néked.
Nem kívánok
Érette egyebet,
Csak hogy Édesanyám
Szeressen engemet!

Tordon Ákos: Anyák napi mondóka
Anyukám, anyukám találd ki,
az én nagy kincsem ugyan ki?
Ki más is lehetne, ha nem te,
ültess hát gyorsan az öledbe!

Donászy Magda: Édesanyámnak
Te vagy a nap fenn az égen.
Én kis virág meseréten.
Ha nem lenne nap az égen,
nem nyílna ki a virág.
Virág nélkül de szomorú
lenne ez a világ!

Édesanyám tulipánfa,
Áldott legyen minden ága.
Ezt kívánja kis virága,
Ágán nevelt tulipánja.

A következő versek a Nagymamákhoz szólnak! Felköszönthetitek Őket videóhívásban, az ajándékot pedig betehetitek a postaládába.

Iványi Mária: Nagyanyónak
Halkan, puhán
szirom pereg,
simogatja
öreg kezed.
Piros szegfű,
halvány rózsa,
Téged köszönt,
Nagyanyóka.

Donászi Magda: Nagyanyónak
Édes-kedves Nagyanyókám!
Anyák napja van ma!
Olyan jó, hogy anyukámnak, apukámnak
is van édesanyja.

Reggel mikor felébredtem,
az jutott eszembe,
anyák napján legyen virág
mind a két kezembe.
Köszönöm, hogy olyan sokat fáradoztál értem
és hogy az én édesanyám, édesapám
felnevelted nékem!

Barkácsötletek

Szükségetek lesz különböző színű papírokra, ollóra, ragasztóra.


 

Körbe rajzolhatjátok a két tenyereteket oly módon is, hogy két hüvelykujjatok és két mutatóujjatok szivecskét formáljon. 

A következő videó segítségével cserepes tulipánt készíthettek!

https://pin.it/gUc5TBP

Tulipánt műanyag villával is festhettek.

Sőt krumplinyomdával is!
A következő alkotásokhoz be kell vállalnotok, hogy valaki bemázolja festékkel a tenyereteket, talpatokat vagy mindkettőt. Semmi vész, a festék könnyen lemosható! Anyának pedig egy nagyon kedves ajándékot készíthettek.

Ehhez hasonló szép emléket Anyával közösen készíthettek! 

Ha Anya szereti az ékszereket készíthettek neki tésztából, gyöngyökből egy szép nyakláncot! Szükség van egy madzagra, melyre tetszőleges sorrendben, vagy általatok kitalált minta szerint fűzhetitek fel a gyöngyöket vagy tésztákat. Küldünk néhány képet, de Ti ezeknél sokkal szebbeket tudtok készíteni!

Gyöngyökből drót és csipesz felhasználásával pillangót is barkácsolhattok.

Sóliszt gyurmából többféle ajándékot lehet készíteni. Nem kell hozzá sok alapanyag, gyúrás közben pedig erősödik a kezed, ügyesednek az ujjaid!

Íme a recept:

Só-liszt gyurma
Hozzávalók:

• 20 dkg liszt
• 20 dkg apró szemű só
• 125 ml víz
• 1,5-2 evőkanál étolaj

Elkészítés:
A lisztet keverd el a sóval, majd add hozzá a vizet és az olajat. Gyúrd kézzel jó alaposan össze, majd indulhat is a móka. Ezekben a lépésekben természetesen segíthetnek a gyerkőcök is. A kész alkotások 2-3 nap alatt kiszáradnak a szobában.

Plusz információk
• a megszáradt só-liszt gyurma műveket filctollal, temperával szépen ki is lehet festeni
• készíthettek láb-kéz lenyomatot is a kicsikről (remek dísze a lakásnak, vagy kitűnő ajándék a nagyszülőknek)

1. A kész tésztából alakíthattok szív formát, akkorát, hogy kis tenyeretek beleférjen és nyomatot készíthettek bele. Ha már megszáradt, ki lehet festeni az egészet, vagy csak a tenyereteket.

2. A tésztát kör alakúra is formázhatjátok, a tenyereteket pedig a kör közepébe nyomhatjátok.

3. A gyurmából készíts egy lapos téglalapot, majd mindenféle magot, termést, tésztát, gyöngyöt lehet belenyomkodni. 

Más módon is lehet Anyának kedveskedni. Segíthettek neki a házimunkában, főzésben, sütésben, zoknik párosításában. 
Reggel ágyba vihetitek neki a kávét, reggelit, öleléssel, puszikkal ébreszthetitek.
Kedveskedhettek Anyának valami finomsággal. Kérhetitek Apa vagy nagyobb testvér segítségét, de Anyával közösen is készíthettek szendvicset vagy sütit, az is jó móka.
Két recept:

Szendvics

Hozzávalók:

• 6 db zsemle
• 12 szelet párizsi vagy bármilyen felvágott
• margarin a kenéshez
• 12 db koktélparadicsom
• 24 szem zöldborsó
• 1 db uborka
• 10 dkg reszelt sajt

Kókuszgolyó

https://www.youtube.com/watch?v=OPk2FCQF0Qg


 Miután segítettetek Anyának a dolgát elvégezni, sütni, főzni, jöhet a közös játék és mozgás!

Játék:

https://www.facebook.com/watch/?v=2565190247075081

https://www.facebook.com/165144490288353/posts/1818975698238549/?sfnsn=mo&d=n&vh=e

Mozgás:

https://hu.pinterest.com/pin/742953269755218852/

 

A következő dalokat jól ismeritek! Táncolhattok rá úgy, mint az oviban, de a videóban látható gyerekeket is utánozhatjátok!

Dornröschen war ein schönes Kind https://www.youtube.com/watch?v=9KgxtEplqSI

Danke, danke liebe Sonne https://www.youtube.com/watch?v=ohjLYHZM0aU

Fligerlied „So ein schönen Tag!” https://www.youtube.com/watch?v=WjQhHvw1obU

A Városlődi Német Nemzetiségi Óvoda a következő idézetekkel kíván jó egészséget és kitartást az ÉDESANYÁKNAK, a CSALÁDOKNAK!


Kedves Tappancs Előfizetők!

A magazinokat érintő változások


A hazai és nemzetközi hírekre, továbbá a kormány tájékoztatására alapozva, a kiadó újfent alkalmazkodik a megváltozott helyzethez.
Számítva a gazdaság májusi fokozatos újraindulására, a következő döntéseket hoztuk:
1. Egyeztetünk a tanintézményekkel az áprilisi magazinok mielőbbi kiszállításáról. Reményeink szerint ezek hamarosan, a májusi-júniusi összevont számokkal együtt megérkeznek az iskolákba, óvodákba még május hónapban.
2. Előfizetőink számára elkészítettük a magazinjaink május-június havi összevont, dupla számait, melyeket már nyomdába is adtunk. Kiszállításukat a májusban érkező áprilisi magazinokkal együtt tervezzük, hogy a személyes találkozások számát minimalizáljuk.
3. A kiadó elkészíti a „digitális MARADJ OTTHON különkiadásokat” is (minden magazinunkból 1-1 számot, kivéve a Pöttöm újságot), melyek számos meglepetést tartalmaznak majd. Ezek minden kedves kis olvasónk számára ingyenesen elérhetőek lesznek.

Amint az újságok megérkeznek az óvodába, az Önkormányzat segítségével eljuttatjuk azokhoz a gyerekekhez, akiknek éves előfizetésük volt!
Akik havonta fizettek, ebben a nevelési évben sajnos már nem kaphatnak kézhez újságot, de szeptembertől újra megrendelhetők lesznek a magazinok!

Üdvözlettel: Anna néni
 


Tisztelt Szülő!

Tájékoztatom, hogy 2020. április 20. napjától a Városlődi Német Nemzetiségi Óvodában ügyeleti rendben azon gyermek napközbeni felügyeletét biztosítjuk, akinek a szülője, törvényes képviselője egyedülálló munkavállaló, vagy egészségügyben, rendvédelemben, kereskedelemben, illetve egyéb közszolgáltatásban dolgozó; továbbá olyan munkavállaló, akinek a munkahelye nem tudja biztosítani a gyermek otthoni felügyeletéhez szükséges távolmaradást. A felügyeletet óvodapedagógusok látják el.

Kérjük, hogy amennyiben igényli gyermeke felügyeletét, azt a jelen levélhez mellékelt, értelemszerűen kitöltött, aláírt nyilatkozat Városlődi Német Nemzetiségi Óvoda fejlécben jelzett elérhetőségek valamelyikére történő visszaküldéssel jelezze legkésőbb 2020. április 15-én 16.00 óráig.

A szülői igények visszaérkezését követően döntünk az óvoda ügyeleti napi nyitvatartási idejéről.

Tudva azt, hogy a koronavírusjárvány közösségben terjed a leggyorsabban, és a kiscsoportos felügyelet esetében is magasabb a fertőzésveszély, mintha otthon lenne a gyermek, kérjük, hogy csak különösen indokolt esetben vegye igénybe az ügyeleti szolgáltatást.

Amennyiben a gyermek napközbeni felügyeletét nem igényli, de a gyermekétkeztetésre igényt tart, azt is jelezze legkésőbb 2020. április 15-ig az alábbi telefonszámon: 06/70/629/74/22

Az ételt eldobható dobozokban visszük házhoz a gyermekek lakcímére naponta 11.00-12.00 óra között. Amennyiben a nem városlődi lakcímmel rendelkező óvodások részéről is igény merülne fel az étkeztetésre, úgy igyekszünk azt a lakcím szerint illetékes önkormányzattal egyeztetve megoldani.

Az étkezés lemondására, igénylésére az óvodai házirendben már megismert szabályok vonatkoznak.

Tájékoztatom továbbá, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt az óvodapedagógussal, intézményvezetővel személyes konzultációra nincs lehetőség, kizárólag telefonon vagy elektronikus levél útján biztosított a kapcsolattartás.

 

Együttműködését köszönöm.

Városlőd, 2020. 04. 06.

Tisztelettel és köszönettel: Staub Ildikó intézményvezető

****

NYILATKOZAT ÜGYELETET KÉRŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE: Nyilatkozat.docx -  Nyilatkozat.pdf

****


Tisztelt  Szülők!

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény 8. § (2) bekezdése alapján minden gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét, a nevelési év kezdőnapjától (2020. szeptember 1-jétől) legalább napi négyórás óvodai nevelésre kötelezett.

A koronavírus terjedése okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt a 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai beiratkozások során a köznevelésért felelős miniszter határozata alapján az óvodák a következőképpen járnak el:

A kötelező felvételt biztosító óvoda2020. április 21-ig hivatalból felveszi a körzetébe tartozó azon gyermeket, akivel kapcsolatosan nem érkezett jelzés arról, hogy más óvoda felvette. A beiratkozáshoz szükséges iratok (születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya, TAJ kártya) bemutatására a gyermek első óvodai nevelési napján kerül majd sor. Ha tehát a szülő olyan óvodába szándékozik beíratni a gyermekét, amely egyébként is a kötelező óvodai felvételt biztosítja a számára, akkor nincs szüksége intézkedésre az óvoda felé. Az óvoda az ilyen gyermekekre számít, és a férőhelyet biztosítja számukra a szülő külön jelzése nélkül is. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy legalább telefonon (06-70-629-74-22) vagy e-mailben (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.) vegyék fel a kapcsolatot az óvodával az ilyen esetekben is, és tájékoztassák a szülői szándékról, hogy a körzetes óvodába kívánják beíratni gyermeküket. Jelzésükkel segítségünkre lennének abban, hogy az esetlegesen fennmaradó szabad férőhelyeket a még nem óvodaköteles gyermekekkel töltsük fel.

Azok esetében, akik Városlőd, Csehbánya vagy Farkasgyepű települések valamelyikén állandó lakcímmel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkeznek a Városlődi Német Nemzetiségi Óvoda a kötelező felvételt biztosító óvoda.

Ha a szülő nem a kötelező felvételt biztosító óvodába szeretné gyermekét beíratni, akkor ezt a szándékát – a körzetes óvoda nevének és címének megjelölésével – elektronikus úton, telefonon vagy – különösen indokolt esetben – személyesen jelezze az általa választott óvoda vezetőjének. 2020. április 17-ig.

Az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) a KIR hivatali ügyek menüpont Köznevelési intézmények körzethatárait tartalmazó publikus nyilvántartás pontjában vagy a https://kir.hu/korzet oldalon elérhető az óvodai körzeteket tartalmazó nyilvántartás, ahol lehetőség van település, közterület vagy óvoda alapján is keresni illetve az önkormányzaton is kérhető tájékoztatás.

A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a szülők – legkésőbb a tárgyév május 25-éig benyújtott – kérelemben kérelmezhetik a területileg illetékes járási hivatalnál gyermekük óvodakezdésének halasztását. A járási hivatal a szülői kérelem alapján, a gyermek jogos érdekeit szem előtt tartva felmentheti a gyermeket az óvodai foglalkozáson történő részvétel alól annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, ha ezt a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. A kérelem benyújtásával kapcsolatban forduljanak a lakóhelyük alapján területileg illetékes járási hivatalhoz.

Az óvodaköteles kort még el nem érő gyermekek (2017.09.01. és 2018.02.28. között születtek) felvételi kérelmüket 2020. május 18-20-ig nyújthatják be az óvodakötelesek felvétele után fennmaradó szabad férőhelyekre. Az Óvoda a felvételi kérelemben megadott elérhetőségen felveszi a kapcsolatot a szülővel és tájékoztatja az adategyeztetés módjáról. Az óvoda a felvételi döntését 2020. június 19. napjáig megküldi a szülőnek.

Kérem a tisztelt szülőket, hogy a felvételi határozatokkal megküldött nyilatkozatot gyermekétkeztetés igénybevételéhez, legyenek szívesek a beszoktatási hét első napján magukkal hozni és az élelmezésvezetőnek leadni.

 Tisztelettel: Staub Ildikó óvodavezető

Városlőd, 2020.04.14  


Kedves Szülők, Gyerekek!

Szeretettel küldjük nektek a húsvéti locsolóverseket, amit tavaly már mondogattatok az óvó nénik segítségével. Kérjétek meg apukátokat segítsen egy kicsit a vers átismétlésében és el tudjátok mondani testvéreteknek, anyukátoknak, de még a nagyinak is skype és telefon segítségével.
Szorgalmasan ismételjétek a mondókákat, verseket és gyurmázzatok, hajtogassatok, vágjatok, barkácsoljatok. Ehhez gyűjtöttünk nektek ötleteket.
Nagy ölelést küldünk minden kis óvodásunknak!

Locsolóvers

Katicások
Húsvét napján korán keltem,
ünneplőbe felöltöztem.
Rózsavízzel elindultam,
e kis házba bekopogtam.
Üdvözlöm a ház lakóit,
keresek egy kis leányt itt.
Rózsavízzel locsolkodom,
piros tojást elfogadom!
 

Sünikék

Húsvét napi kertész vagyok
Kislányokat locsolgatok
A kölnitől felfrissülnek
Illatától megszépülnek
Hímes tojást tudom kapok
Boldog Húvétot Kívánok.
 

Mesék

Csukás István: Nyuszi mese

Nyuszi, nyuszi vígan játszik,
csak a 2 nagy füle látszik.
hajnal óta ugrál sorba,
rekettyébe, sombokorba.
Estére már nem bokázik,
iheg-liheg, lassan mászik.
Meg is eszik 10-20 torzsát,
vizet iszik 3 dézsát.


Új szavak a mesében: torzsa, dézsa, iheg-liheg, rekettye. Amelyik szóhoz lehet keressetek képet és magyarázzátok meg a szavak jelentését, így lehet a szókincsüket fejleszteni. Ismétlésként el lehet mondani a Nyuszi fülét hegyezi kezdetű mondókát, amit az előző anyagban küldtünk.

Zelk Zoltán: A három nyúl
https://www.youtube.com/watch?v=ogfE8mESdDk

A kiskakas gyémánt félkrajcárja
https://www.youtube.com/watch?v=CthZcoag1Kc

Énekes játék

Új Dal: Én kis kertet kerteltem (A nagycsoportosok valószínűleg emlékezni fognak a dalra, a kicsiknek viszont új lesz. Kertészkedés, séta, barkácsolás közben biztassátok a gyerekeket, hogy énekeljék. Miután többször meghallgatják szépen énekelni fogják.)
https://www.youtube.com/watch?v=0MuQae5lPnI

Tanult dalok: Ha lehetőséget biztosítunk arra, hogy a tanult dalokat is hallják, énekeljék a gyerekek: a következőket fejleszthetjük: tiszta éneklés, kezdőhang átvételének gyakorlása, ritmusérzék.

Mozgás

https://www.youtube.com/watch?v=k__r6z4LQFY

szuloklapja.hu/jatek-tippek/6464/8-szuper-otthoni-

tornavideo-gyerekeknek:-jatekos-gyakorlatok-az-ugyesito-

tornatol-a-porgos-tabataig-ovisoknak-kisiskolasoknak.html

Nagycsoportosoknak térbeli tájékozódás gyakorlásához:

Kedvenc játék elhelyezése térben (szék alá, asztal fölé, háta mögé, jobb lába mellé...).
Gondoltam a szobában egy játékra, tárgyra( a polc és a virágállvány között van, a bal alsó fiókban fekszik, a felső polc jobb oldalán ül).
Mozgássorozat ismétlése(Lépj hátra kettőt, dobbants a bal majd a jobb lábaddal 4-szer, majd tedd a labdát a jobb tenyeredre., lépj kettőt hátra majd fordulj tőlem el, lépj felém 3-at, majd fordulj jobbra/balra
Nevezzük meg először csak a bal oldali testrészünket: bal szemöldök, szempilla, szem, fül, váll, kar, könyök, csukló, kéz, comb, térd boka, lábfej. Ha a bal oldal már biztosan megy, jöhet a jobb oldal. Ha mindkét oldal biztosan megy egymáson lehet testrészeket mutatni.


Musik
Ezeket a dalokat szintén énekeltük a gyerekekkel, engedjétek hogy minél többet hallgassák, lássák hozzá a videót. Emlékezni fognak rá.

Memóriajáték

Barkácsolás

Fontos: Legfőképpen iskolába készülő és nagycsoportos gyerekeknek, de minden korosztálynak a gyurmázás, hajtogatás, ceruza és ollóhasználat gyakorlása!!

Húsvéti tojásfestés vöröshagymahéjjal.

Hozzávalók: hagyma héja, csipet só, 1 evőkanál ecet, apró levélkék a kertből a díszítéshez, de lehet bármilyen gyerekek által kivágott forma is. Elkészítés: Felragasztjuk a tojásokra a formát, ez lesz majd a mintája, hagyma héjával kibéleljük az edényt, majd forrástól számított 10-12 percig főzzük a tojásokat, hagyjuk a tojásokat a lében kihűlni, végül levesszük a felragasztott mintákat.

További Barkácsötletek:

Fejlesztő feladatok nagycsoportosoknak

MI MINDENT KELL TUDNIA EGY 6-7 ÉVES GYEREKNEK AHHOZ, HOGY FELKÉSZÜLTEN VÁGJON NEKI AZ ISKOLAI ÉLETNEK?

Fizikai fejlettség

Ezzel kapcsolatban a szülő nem tehet semmit, mégis érdemes említést tenni róla. Fizikailag akkor érett a gyermek az iskolára, ha legalább 115 cm magas, a súlya pedig minimum 18 kg. Ez egyrészt azért lényeges, hogy elbírja az iskolatáskát, másrészt a túl pici gyerek nagyon hamar kifárad szellemileg is.
A fizikailag iskolaérett gyerekek testarányai már megváltoztak, eltűnt a babás pocakjuk, és megkezdődött náluk a fogváltás.

Egyensúlyérzék

A fejlett egyensúlyérzék azt jelzi, hogy a gyermek odafigyelés nélkül képes összehangolni a mozdulatait. Ha ezen a területen elmaradások vannak, ha arra kell koncentrálnia, hogy el ne essen, akkor nem marad energiája arra, hogy az egyéb iskolai feladataira összpontosítson. A megfelelő egyensúlyérzék legbiztosabb jele, ha a gyermek már tud két keréken biciklizni.

A következő otthoni feladatokkal fejlesztheted játékosan gyermeked egyensúlyérzékét:

 • Kérd meg, hogy álljon lábujjhegyen 10 másodpercre! Utána pihenő következik, majd ismételjétek meg a gyakorlatot.
 • Ha az előző pont már jól megy, járjatok lábujjhegyen!
 • Építsetek építőkockából magas tornyot, kártyából várat! Játszatok Jengát!
 • Játszatok balerinásat: két kézzel oldalt egyensúlyozva álljon fél lábra!
 • Kinyújtott karjában vigyen át egy labdát a lakás túlsó felébe!
 • Egyensúlyozzon a fején párnával!
 • Tanítsd meg rollerezni, biciklizni!

Beszédértés, beszédprodukció

A tiszta kiejtés alapvető egy első osztályos gyermeknél. A beszédhiba gyakran a helyesírást is akadályozza, előfordul ugyanis, hogy a gyermek valóban nem hallja a különbséget például a virág és a világ szavak között.
A probléma okának felderítése és kezelése logopédus feladata, de a szülő is sokat tehet azért, hogy gyermeke ne cserélje össze a hangokat. Gyakran ugyanis egyszerű figyelmetlenségről van szó, és néhány helyreigazítás után a gyerek már magától is helyesen fogja ejteni a szavakat. Különösen igaz ez azokban az esetekben, amikor képes az adott hang kiejtésére, csak bizonyos szavakban következetesen valami mást használ helyette, például „csicsá”-t mond cica helyett.
Szintén fel lehet otthon is hívni a gyerek figyelmét a helyes artikulációra, például, hogy ahol szükséges, nyissa nagyra a száját.

Figyelem

Iskolás korra alapvetőnek kell lennie annak, hogy a gyermek képes a figyelmét viszonylag hosszabb ideig is összpontosítani – akár olyasmire is, ami nem érdekli különösebben. A 45 perces osztatlan figyelmet természetesen nem lehet elvárni tőlük, hiszen ennyi idő alatt egy felnőtté is elkalandozik. A memóriajáték, a különbségkereső képrejtvények vagy a „Simon mondja” azonban játékosan fejlesztik ezt a képességet, hogy legalább annyi ideig képes legyen odafigyelni, amennyi egy hatévestől elvárható.

Finommozgás

Egy elsősnek elvileg már képesnek kéne lennie arra, hogy szabályos ceruzafogással szűk vonalak közé jól formált betűket írjon. Évtizedek óta tudjuk, hogy ebben az életkorban a csukló fejletlensége miatt ez még nem reális elvárás, a tananyag azonban mit sem változott. Hogy minél kevésbé okozzon szenvedést az írástanulás:

A következő módszerekkel fejlesztheted a gyermek finommotoros képességet:

 • Újságpapír tépkedése
 • Színezés
 • Gyurmázás, papírhajtogatás
 • Nagyméretű betűk írása táblára vagy újságpapírra (csak ha a gyerek kéri)
 • Játék száraz hüvelyesekkel: babbal, lencsével, sárgaborsóval
 • Vágás ollóval

Szocializáció

Egy iskolába készülő gyereknek már tudnia kell, hogy a felnőtteknek szót kell fogadnia, az adott feladatokat el kell végeznie, és tudnia kell biztonságosan mozogni a kortársai között. Ennek fejlesztése az óvoda legfontosabb feladata, ám mindez nem megy a család támogatása nélkül.
Akárcsak az óvodában, otthon is legyenek világosak a szabályok! Természetesen nem kell az intézményt másolni, hiszen a család légköre egészen más, azonban törekedjünk otthon is a következetességre.
A kiszámítható napirend minden életkorban biztonságot ad. Legyenek rendszeresek a közös étkezések, és a lefekvésnek is legyen egy állandó időpontja.
A 6 év körüli gyerekek már élvezni szokták a szabályjátékokat, így játsszunk velük sok társasjátékot. Ilyenkor lehetőleg ne (mindig) hagyjuk őket nyerni – fontos, hogy a kudarctűrő képesség is kifejlődjön bennük.
Szoktassuk a felelősségvállaláshoz! Egy iskolás már nem mondhatja, hogy azért hiányos a felszerelése, mert Anya rosszul pakolta be a táskáját, még akkor sem, ha egyébként ez történt. Célszerű, ha a saját dolgait már valamennyire ő maga tudja kézben tartani. 

 


Amíg van újabb nap

Amíg a szíved visz

Nehéz az lehet, de

Lehetetlen az nincs!

Amíg van újabb nap

Legyen a fejedben

Lehet, hogy nehéz lesz, de

Lehetetlen nem.

Kedves Szülők!

A levél elején szereplő idézet a Kowalsky meg a Vega és Lotfi Begi Lehetetlen nincs című dalából van. Ezekben a nehéz napokban a zene erejére nagy szükség van. Ezért hatalmas megtiszteltetés, hogy a Boldogságóra program mellé álltak azzal, hogy hozzájárultak, hogy erre a dalukra készítsünk egy olyan klipet, ami a boldogságórás gyerekek bátorító üzeneteiből áll össze.

Az a célunk, hogy boldogságórás gyerekekkel bátorító üzeneteket küldhessünk a Lehetetlen nincs című dalon keresztül az egészségügyben dolgozóknak, a kórházban fekvő betegeknek, de a gyerekek küldhetnek bátorító üzeneteket olyan családtagjaiknak, barátaiknak, akikkel most nem tudnak találkozni.

Segítesz, hogy ez megvalósulhasson?

Amire szükségünk lenne a gyerekektől:

Bátorító üzenetekre, mint pld. „Kitartás! Veletek vagyunk”, amit egy lapra felírnak vagy felírtok nekik egy lapra és maguk elé tartanak. Ebből készítsenek egy képet, vagy egy 1 perces videót, amit az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. e-mail-címre tudtok elküldeni.

Ennyi.

A többi már a mi dolgunk lesz!

Fontos!

 1. Az üzeneteket egy-egy maguk előtt tartott lapra írják fel jól olvashatóan. Ha szeretnék, használhatják ezt a mellékelt sablont is, vagy alkossanak sajátot!

A videókat és fotókat április 15-ig várjuk, hogy aztán a klipet elkészíthessünk belőlük!

Azzal, hogy elkülditek a videókat/fotókat, hozzá is járultok ahhoz, hogy azokat másokkal is megoszthassuk!

 1. Az elkészült alkotásokat küldjétek el az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. e-mail-címre a következőképpen:
 2. Írjátok meg az üzenetben a gyerekek, a pedagógus és az intézmény nevét is.
 3. A csoportotok/osztályotok videóit/fotóit lehetőleg egyben küldjétek el egy fájlküldő szolgáltatás segítségével (pl. wwww.wetransfer.com), hogy ne terheljük meg a levelező rendszert. De ha nem tudod megoldani, akkor küldd, ahogy tudod. Ha kérdésed van, keress bennünket, és segítünk!

Alkossatok, játszatok, nevessetek, énekeljetek!

A zene az kell! És tudjátok, lehetetlen nincs!

Nagyon köszönjük az együttműködéseteket!

Szeretettel,

a Boldogságóra program csapata
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.


Kedves Szülők!

A jelenlegi körülmények között sajnos nem tudhatjuk mikor találkozhatunk újra gyermekeitekkel.

Reméljük jól van mindenki?!

Egy időre nektek kell megpróbálni átvenni az óvó néni szerepét, így segítve gyermekeiteket a további fejlődésben. Tudjuk ez nem könnyű feladat, ezért ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Összegyűjtöttük a katica és süni csoportosok eddig tanult mondókáit, verseit, ajánlunk tavaszi verset, mondókát, kerestünk olyan interneten elérhető oldalakat, amelyek segítségével gyermekdalokat énekelhetnek otthon a gyermekek, barkácsolhatnak.

Mariann néni a logopédus azt tanácsolta, hogy az eddig tanultakat bátran ismételje minden kispajtás szülei segítségével.

Logopédusunk elérhetősége, arra az esetre, ha valakinek a gyakorlás során segítségre van szüksége: 06-30-499-5759

Kérjük figyeljétek továbbra is honlapunkat, jelentkezni fogunk. Kitartást kívánunk és minden óvodásunknak egy nagy ölelést küldünk!

Óvó nénik Verselés, mondókázás: Mondogathatjátok velük séta, mesekönyv nézés, rajzolás, színezés közben. Nézegethettek képet a különböző kutyafajtákról.


Rendezzetek otthon versmondó versenyt: ki tudja a legszebben elmondani a verset a családtagok közül.

Katicások:

Szalai Borbála: Mogyorót szedtem

Zöld erdőbe mentem,
mogyoróra leltem.
Ettem is, szedtem is,
megtömtem a zsebem is.
Ami pedig ottmaradt,
mókusoknak hagytam azt.


Nemes Nagy Ágnes: Hány ujja van?

Öt ujja van a gesztenyefa-
levélnek.
Öt ujja van, mint a gyerek
kezének.
Öt ujja van? Nem mind olyan.
Legtöbbjének hét ujja van.
Öt ujja,
Hét ujja,
Hozzá még a hátulja.


Csoóri Sándor: Farsangnapi kutyabál

De érdekes volna,
ha kutyabál volna,
s farsang napján
minden kutya
bálba gyalogolna,
nagy kutya is,
kis kutya is,
kit csíp még a bolha.
Komondor kényelmes,
lassú táncot ropna,
Puli Pali csárdást,
ahogy meg van írva;
sötét szőre, bozontja
a szemébe lógna.
Csau csacsacsázna,
a foxi bokázna,
a többi vén kutya meg
leülne a hóba.


Azt mondják a cinegék,
itt a tavasz, nyitni kék.
Kék ibolya, gyöngyvirág,
csupa öröm a világ.


Egy ló miatt egy lovas elveszett,

Egy lovas miatt egy csata elveszett,
Egy csata miatt egy ország elveszett,

Ezért hát kérlek, verd be jól a patkószeget.

Fut-szalad a Pejkó, kergeti a Ferkó,
Ne kergesd te Ferkó, elszalad a Pejkó!Német nyelvi nevelés: In dem Walde steht ein Haus: Bewegungslieder zum Mitsingen: ezt a dalt már énekelték a gyerekek az óvó nénivel, emlékezni fognak rá.

https://www.youtube.com/watch?v=Sfq6XJKtyww

 


Sünikék

Fésűs Éva: Sündisznócska

Tegnap korán esteledett
Sündisznócska ágyat vetett.
Ágyat vetett az avarba
Kicsinyeit betakarta.

Fújhat a szél szakadatlan
Melenget a puha paplan.
Jó puha a földi fészek
Aludjatok kis tüskések!


  Csoóri Sándor: Farsangnapi kutyabál
De érdekes volna,
ha kutyabál volna,
s farsang napján
minden kutya
bálba gyalogolna,
nagy kutya is,
kis kutya is,
kit csíp még a bolha.
Komondor kényelmes,
lassú táncot ropna,
Puli Pali csárdást,
ahogy meg van írva;
sötét szőre, bozontja
a szemébe lógna.
Csau csacsacsázna,
a foxi bokázna,
a többi vén kutya meg
leülne a hóba


Weöres Sándor: Kutya-Tár
Harap utca három alatt
megnyílott a kutya-tár,
síppal-dobbal megnyitotta
Kutyafülü Aladár
Kutya-tár! Kutya-tár!
Kutyafülü Aladár!
Húsz forintért tarka kutya,
tízért fehér kutya jár,
törzsvevőknek öt forintért
kapható a kutya már.
Kutya-tár! Kutya-tár!
Kutyafülü Aladár!


Fű, fű, szép zöld fű eredj ki, te zöldfülű!


A kiscsirke nagy buksi
 a tojásból most bújt ki
 bámulja a világot, ő mé ilyet nem látott.


Kemény dió, mogyoró kis mókusnak az való
 odujába elrakja
 télen elropogtatja. 


Süni, süni sünike
sétálgat az erdőben,
Tüskés hátán falevél megvédi ,
ha jön a tél.


Német nyelvi nevelés: 
youtube-on írjátok be: Volker Rosin: Das Däumchen das macht so, Kitaturnen.de der Apfelbaum: ezt a dalt és verset tanultuk a gyerekekkel, emlékezni fognak rá, ha meghallják.

https://www.youtube.com/watch?v=CZHh_NZtYyk

https://www.youtube.com/watch?v=2cCypFqxQAM


Mutogatós, mozgásos mondókák mindkét csoportnak: 

Ujjaimat mutogatom,
Közben vígan mondogatom,
Kifordítom, befordítom,
Fölfordítom, lefordítom,
Zongorázok, furulyázok,
Erősebb lett a kezem,
A tornát befejeztem. 
( Ezt rajzolás előtt célszerű mondani)


Itt a szemem, itt a szám
Ez meg itt az orrocskám.
(mutatás szemre, szájra, orra)
Jobbra, balra két karom,
Forgatom, ha akarom.
(jobb és bal kéz emelgetése, forgatása)
Két lábamon megállok,
Ha akarok, ugrálok.
(lábak ütögetése, ugrálás)


Tulipánból paprika,
Paprikából Jancsika,
Jancsikából kiskirály,
Kiskirályból tulipán.


Kipp-kopp kalapács, kicsi kovács mit csinálsz?
Sárga lovat patkolok, arany szeggel szegelek.
Uccu pajtás, kapj fel rája, úgyis te lész a gazdája!Tavaszi vers, mondóka mindkét csoportnak:

Zelk Zoltán: Tavaszi dal

Egy, kettő, három, négy,
kis őzike, hová mégy?
Elég, hogyha tudom én:
tavasz elé futok én!
Egy, kettő, három, négy,
te kis nyuszi, hová mégy?
Se erdőbe, se rétre:
a szép tavasz elébe!
Egy, kettő, három, négy,
te kis madár, vígan légy:

olyan szép dalt daloljál,
szebb legyen a tavasznál!


 Nyuszi fülét hegyezi (nyuszifület mutatunk),

A bajuszát pödöri (bajuszpödrés utánzása).
Répát eszik ropp, ropp, ropp (harapunk egyet a levegőben),
Nagyot ugrik, hopp, hopp, hopp (ugrunk).


http://www.otthonifejlesztes.hu/mondokak/mozgasos-mondokak?fbclid=IwAR3BhrJG85Cm6tMel7Xgdz6zjLUcUlwne7Wj0eZHoWisLtaniTHNb8KJDJQ


Énekes játék:

https://www.hangszerovi.com/?fbclid=IwAR20xMAUPOH1wOC5xy05Se4UUGg-fyh9k1hvZEFc3SrG_tJnlCuAOdJt0pg

Barkácsolás: 

Gyurmázás: Minden korcsoportnak ajánljuk! Ha nincs otthon gyurma készíthettek só-liszt gyurmát. Miután megszáradt ki is festhetitek. Amikor újra találkozunk, hozzátok el az oviba, hogy megcsodálhassuk együtt. Ha sok összegyűlik kiállítjuk a munkáitokat.

Sógyurma recept:
20 dkg finomliszt
20 dkg finomsó
125 ml víz

1 evőkanál olaj
Fontos a hozzávalók pontos mérése. Természetesen az alap adag többszöröse is elkészíthető egyszerre.
Hajtogatás: Különösen nagycsoportosoknak és jó kézügyességű középsősöknek ajánljuk. Az interneten üssétek be: hajtogatás gyerekeknek és válogathattok.
Memória játék saját kezűleg: szükség van fénymásoló papírra, ollóra, ragasztóra, reklám újságok, csomagoló papír. Egy A/4-es papírból vágjatok ki 4X4cm-es négyzeteket, arra figyeljetek, hogy páros számú négyzeteket kapjatok. Ezután keressetek a papírnégyzetekre ragasztható képeket, újságokból, reklámújságokból vagy csomagoló papírból.(akár legó újságból is lehet) Itt is fontos, hogy minden képnek legyen párja. Ha ez megvan, ragasszátok a képeket a papírnégyzetekre. Ezután kezdődhet a játék. FONTOS! Engedjétek meg a gyerekeknek, hogy vágjanak és közben gyakorolják az olló használatot!


 További barkácsötletek:

https://www.youtube.com/watch?v=-r35rzIEoz0&feature=share&fbclid=IwAR2gwR2cI3yRcmaLdFIZSf3UP8B6Zl7qKJnqXoDUirHpNGdcWYYr3f9C4m4

Barkácsolásra fel! Várjuk az otthon készített memória játékot, gyurmaformákat, egyéb munkánkat!

Környezeti nevelés, mozgás: Jó időben legyetek a friss levegőn. Kertészkedjetek, legyen egy szép virágos kertetek. Kertészkedés közben megnevezhetitek a tavaszi virágokat. Túrázzatok az erdőben, figyeljétek meg a fák, bokrok rügyezését, tegyetek vázába kevésbé rügyező ágat és figyeljétek meg a gyerekekkel mi történik a rügyekkel.

https://www.facebook.com/kylie.garvey.3/posts/3930064932942

Logopédia: Mariann néni ajánlásával küldjük a következő feladatokat:

https://fejlesztomuhely.blogspot.com/p/feladatlapok.html


Boldogság foglalkozás:

A boldogsagora.hu/jobbveledavilagotthon oldalon minden nap új ötleteket ajánl a boldogság foglalkozások kidolgozójának csapata a szülőknek, hogy hogyan tudják ebben a nehéz helyzetben is megőrizni a gyerekek és a saját mentális egészségüket.
A gyerekeknek személyes élményt is szeretnének nyújtani. Bagdi Bellának, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnökének az első online gyerekeknek szóló élő bejelentkezéséhez tudtok csatlakozni április 4-én (szombaton) 11:00-től. Zenés relaxációt fog majd tartani, a relaxáció után pedig egy interaktív gyerekdalt fog énekelni.

Az eseményt az alábbi linken találod, itt tudsz rá bejelentkezni: https://www.facebook.com/events/614868862425685/

Kitartást még egyszer! Vigyázzatok magatokra!
 

 


Tisztelt Szülők!

Fenntartói és Polgármesteri döntés alapján óvodánk március 16-án és 17-én nyitva tart. Március 18-tól előre nem látható ideig be kell zárnunk az intézményt.
A nyitás időpontjáról mindenkit időben tájékoztatni fogunk!

Staub Ildikó
óvodavezető


Tisztelt Szülők!

A betervezett fényképezkedés elmarad!!
Az új időpontról a későbbiekben tájékoztatunk mindenkit!

Staub Ildikó
óvodavezető
 


 

Tisztelt Szülők!

Otthonról hozott játékokat bizonytalan ideig ne hozzanak magukkal a gyerekek az óvodába!

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Leendő 1. osztályos Szülők!

Értesítem a tisztelt szülőket, hogy a Magyar Kormány és az Operatív Törzs által elrendelt országos veszélyhelyzet értelmében a márciusi, áprilisi műsorainkat, megemlékezéseinket a veszélyhelyzet feloldásáig, határozatlan ideig nem tudjuk megtartani.
Így sajnos a nyílt napunkat, és a Játékos hét próbát is el kell halasztanunk.

A rendezvényeink pótlására a veszélyhelyzet feloldását követően kerülhet sor.

Folyamatosan figyelemmel követjük a vonatkozó kormányrendeleteket, teljes körűen betartva az óvintézkedéseket és a vonatkozó higiéniai előírásokat.
Kérjük, folyamatosan kövessék Facebook oldalunkat, ahol igyekszünk teljes körű tájékoztatást adni.

A járvány kialakulását előzzük meg azzal, hogy a Kormány óvintézkedéseit szigorúan betartjuk!


Vigyázzanak egészségükre, gyermekeinkre és egymásra!

Tisztelettel és köszönettel:

Pfeiferné Takács Hajnalka intézményvezető


Városlőd, 2020. március 12.
 


Kedves Szülők!

A Línea Fotó március 25-én szerdán fényképet készít a gyerekekről az alábbi időpontok szerint:
8:00 – 8:30 : családi fotó, testvér fotózás
8:30-tól ovisok fényképezése

Kérjük, hogy a fenti időpontokat mindenki vegye figyelembe!!
A csoportszobák melletti faliújságon kifüggesztett lapon szíveskedjenek igényüket jelezni!

Köszönettel:
Línea Fotó
Óvó nénik
 


A koronavírus terjedésével kapcsolatos tájékoztató!

Tisztelt Intézményvezető Asszony! Tisztelt Intézményvezető Úr!

A koronavírus terjedésével kapcsolatosan az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságával és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal egyeztetve, az operatív törzs döntésének megfelelően az alábbiakról tájékoztatom.

Abban az esetben, ha az Ön által vezetett köznevelési intézmény valamelyikéből tanulócsoport Észak-Olaszországban tartózkodik, és az út során a hatósági intézkedéssei lezárt településeken is járt tanulmányi kirándulás vagy egyéb látogatás céljából, úgy kérjük, hogy a hazajövetelt megelőzően értesítse a területileg illetékes j árásilkerületi hivatal népegészségügyi osztályát és kövessék a kapott utasításokat.

Amennyiben az Ön által vezetett köznevelési intézményből gyermek, tanulócsoport vagy egyéni utazás céljából tanuló Észak-Olaszországban, a hatósági intézkedésseilezárt településeken tartózkodott tanulmányi kirándulás vagy egyéb látogatás céljából, és már visszaérkezett, úgy két.jük, hogy szíveskedjenek tájékoztatni a szülöket az alábbiakról:

A koronavírus terjedésének megakadályozása, valamint a gyermek megfelelő ellátása érdekében kérjük a tisztelt Szülöket, hogy a fent említett terület elhagyásától számított tizennégy napig a gyermekek egészségi állapotát fokozott figyelemmel kísérje. Amennyiben a gyermeke ez idő alatt belázasodna, hívják fel a háziorvost és a kapott instrukciókat tartsák be.

A lezárt települések listájáról a Zöld számon 06 08/ 277-455 vagy a 06-80/277-456, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lehet tájékozódni. www.nnk. gov.hu

Amennyiben felmerül a betegség előfordulása, a háziorvos, illetve a területileg illetékes járásilkerületi népegészségügyi osztály dönt a további teendökről az aktuális eljárásrend szerint.

 

Budapest, 2020. február 27.

Üdvözlettel: 


 


Tisztelt Szülők!

Óvodánk a nyári felújítási,
fertőtlenítési munkák
elvégzésének ideje alatt
július 6-tól július 31-ig
zárva tart!
Nyitás: 2020. augusztus 3.
(hétfő)

Staub Ildikó
óvodavezető


Tisztelt Szülők!

Óvodánk a nyári felújítási, fertőtlenítési munkák elvégzésének ideje alatt
július 6-tól július 31-ig
zárva tart!
Nyitás: 2020. augusztus 3. (hétfő)

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

Február 19-én (szerdán) szülői értekezletet tartunk 16:45 órakor.
Kérjük, hogy váltócipőt mindenki hozzon magával!

Óvó nénik
 


Februári programok az óvodában

Jan. 24. (péntek) 9 óra

  Télűző vidámság (interaktív zenés műsor)

Február 7. (péntek) 10 óra

  Bábszínház, 2. bérletes előadás a Művelődési Házban

Február 11. (kedd) 9 órától

Farsangi mulatság: rágcsálni való, üdítő (nem szénsavas), gyümölcs hozható az óvodába. (Elegendő, ha minden gyerek csak egy valamit hoz: vagy rágcsálni való vagy üdítő stb.)

 


Tisztelt Szülők!

Intézményünkben
december 7-én szombaton,
december 14-én szombaton,
december 20-án pénteken nevelés nélküli napot tartunk.
Ezeken a napokon óvodánk zárva tart.

Nyitás 2020. január 6. hétfő

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és
Boldog Új Évet!

Staub Ildikó
óvodavezető 


Kedves Szülők!

Óvodánkban 2019. november 29-én
(pénteken) nevelés nélküli napot tartunk!
Ezen a napon óvodánk zárva lesz!

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

Óvodai fektetőre lepedő vásárlására van lehetőség.
Ára: 1.100 Ft / db
Aki szeretne vásárolni, kérem, jelezze a csoportos Óvodapedagógusnak.

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

Óvodánkban 2019. október 10-én 16.30 órakor(csütörtökön) szülői értekezletet tartunk!

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Kedves Szülők!

A Süni csoport évzáró ünnepségét 2019. június 4-én (kedden) 16 órakor tartja a Művelődési Ház Nagytermében.
Kérem, a gyerekek háromnegyed 4-re legyenek a helyszínen!

Köszönettel:
Ildikó óvó néni
 


Tisztelt Szülők!

Óvodánk 2019. április 18-án (Nagycsütörtökön) Nevelés nélküli napot tart.
Április 19-e Nagypéntek, ünnepnap.
Április 22-e Húsvéthétfő.
Április 23-án óvodánk zárva tart.
Nyitás: 2019.április 24-e szerda.

 Staub Ildikó
óvodavezető
 


ÓVODAI BEÍRATÁS

Tájékoztatom a Tisztelt Szülőket, hogy az óvodai beíratás

2019. május 6-tól 2019.május 8-ig
minden nap 9.00-14.30 óráig

lesz a Városlődi Német Nemzetiségi Óvodában (8445 Városlőd, Kolostor u. 43.)

Fenti napokon kell beíratni azokat a gyermekeket, akik 2019. augusztus 31-ig betöltik legalább a 3. életévüket és óvodai jogviszonnyal még nem rendelkeznek.

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermekét kellő időben az óvodába nem íratja be, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § a) pontja alapján szabálysértést követ el.

Az óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermek szülője, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját (2019.május 8.) követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

Kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy az év közbeni felvételi igényeket (azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2019. augusztus 31-e után töltik be a 3. életévüket, vagyis előfelvételis jelentkezők) is a fenti időpontban szíveskedjenek jelezni az óvodában.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Szülőket, hogy a Városlődi Német Nemzetiségi Óvodában német nemzetiségi óvodai nevelés folyik.
Kérjük a beíratásra szíveskedjenek magukkal hozni:
- a szülő személyi igazolványát és lakcímet igazoló hatósági igazolványát
- a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt
- a gyermek társadalombiztosítási igazolványát
- balesetbiztosítási díjat (a szülő döntése szerint, 600-3000 Ft)
- a gyermek születési anyakönyvi kivonatát

Az óvodai felvétel tárgyában hozott döntés közlésének határnapja legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó határnapot követő huszonegyedik munkanap (2019.május 29.). Az óvodavezető írásbeli döntése ellen a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő a közléstől számított 15 napon belül illetékmentes fellebbezési kérelmet nyújthat be a fenntartóhoz címezve az óvoda vezetőjénél.

Városlőd, 2019. 03. 28.
Staub Ildikó
óvodavezető
 


 

Kedves Szülők!

2019. április 4-én húsvéti fényképezés lesz! A fotókat a Línea Foto készíti a gyerekekről! Mintaképek megtekinthetők az Óvodában. Igényüket a csoportszobák mellett kifüggesztett kérdőíveken jelezhetik.

Óvónők
 


 

Tisztelt Szülők!

A nyári fertőtlenítési és karbantartási munkák 2019. július 8. – augusztus 2. napjáig tartanak.
Intézményünk ez idő alatt zárva tart.
Nyitás: 2019. augusztus 5. hétfő


Staub Ildikó
óvodavezető
 


Kedves Szülők!

Óvodánkban a farsangot február 12-én (kedd) 8.45 órától tartjuk.
Orsi érkezik hozzánk interaktív zenés műsorával.

Óvodánkban a farsangot február 12-én (kedd) 8.45 órától tartjuk. Orsi érkezik hozzánk interaktív zenés műsorával.
 


 

GYÜMÖLCS HÉT – SÜNI CSOPORT

 

ASZTALOS VANESSZA – BÉCSI TAMARA

FEBRUÁR 4.- FEBRUÁR 8.

CSEKÉNYI FRANCISKA – CSICSICS MÁTÉ

FEBRUÁR 11. - FEBRUÁR 15.

CSINCSI BENEDEK – IMREGH PANNA

FEBRUÁR 18. - FEBRUÁR 22.

KÁLDI BENETT – KISS CSENGE

FEBRUÁR 25. - MÁRCIUS 1.

KOVÁCS MARGIT – KUNGL ZSÓFI

MÁRCIUS 4. - MÁRCIUS 8.

MÁHR JÁZMIN – MALASICS PÉTER

MÁRCIUS 11. - MÁRCIUS 14.

MAYER MÁTÉ – NEMES NÓRA

MÁRCIUS 18. - MÁRCIUS 22.

NAGY ZSOLT – NAGY DORINA

MÁRCIUS 25. - MÁRCIUS 29.

PILCZ ÁDÁM – REGENYE PATRIK

ÁPRILIS 1. - ÁPRILIS 5.

SCHELL LÉNÁRD – SÓVÁRI ÁRON

ÁPRILIS 8. - ÁPRILIS 12.

SZABADICS ANNA – TELEK ATTILA

ÁPRILIS 15. - ÁPRILIS 18.

TÍMÁR BOTOND – TÍMÁR GERGŐ

ÁPRILIS 23. - ÁPRILIS 26.

JÁVOR JOHANNA – WEISZ ÁRNIKA

ÁPRILIS 29. - MÁJUS 3.


Kedves Szülők!

 • December 1 (szombat) munkanap, ezen a napon óvodánk nevelés nélküli napot tart. Zárva leszünk.
 • Az idei évben december 5-én 10 órakor látogat el óvodánkba a Mikulás.
 • December 15 (szombat) munkanap, ezen a napon is nevelés nélküli napot tartunk, zárva leszünk.
 • December 20 (csütörtök) az utolsó nevelési nap az évben.
 • Nyitás: Január 3 (csütörtök)
   

Kellemes Karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet kívánnak az óvoda dolgozói!


 


 

Kedves Szülők!
Hogy eleget tegyünk ígéretünknek és a kiscsoportos gyermekek se maradjanak ki a bábszínház nyújtotta élményekből, december 6-án 11 órakor az Esztrád utazó Bábszínház látogat el óvodánkba. Az interaktív élőzenés bábjáték címe: A hóember és a kiskutya. Az előadás ára, amin minden gyermek részt vehet: 700 Ft, melyet a csoportos óvónők szednek.

A befizetés határideje: december 4.
 


 

Kedves Szülők!
Hogy eleget tegyünk ígéretünknek és a kiscsoportos gyermekek se maradjanak ki a bábszínház nyújtotta élményekből, december 6-án 11 órakor az Esztrád utazó Bábszínház látogat el óvodánkba. Az interaktív élőzenés bábjáték címe: A hóember és a kiskutya.

Az előadás ára, amin minden gyermek részt vehet: 700 Ft, melyet a csoportos óvónők szednek. A befizetés határideje: december 4.
 


 

Tisztelt Szülők!

November 23-án (péntek) nevelés nélküli napot tartunk, ezen a napon óvodánk zárva tart.


Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

Szülői értekezletet tartunk óvodánkban 2018. november 5-én, hétfőn 16 óra 30 perckor!

Legyenek szívesek váltócipőt hozni magukkal!
Köszönjük!
Óvó nénik
 


Kedves Szülők!

A mai Szülői Értekezlet betegség miatt elmarad!

Az új időpontról időben tájékoztatjuk Önöket! Köszönjük megértésüket!
Tisztelettel: Óvodapedagógusok
 


 

Kedves Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. október 13-a, szombat munkanap. Óvodánkban nevelés nélküli napot tartunk, az Óvoda zárva lesz!

2018. október 16-án, kedden 16.30 h-kor Szülői Értekezletet tartunk az Óvodában, melyre szeretettel várunk minden kedves Szülőt!

Tisztelettel: Óvodapedagógusok
  


Gyermeknap - Városlőd

Szeretettel várunk 2018. május 26-án!

9.00: Játékos túrázás ovisoknak (rövidebb szakasz),
iskolásoknak: Iglauer Park - Nagykirándulási hely - Kálvária.
Indulás: Művelődési Ház elől
10.00-12.00: Gokart akadálypálya, rendőrségi bemutató: ujjlenyomat,

színező, részeg szemüveg. Helyszín: sportpálya.

11.00-11.30: Kutyásbemutató. Helyszín: Takarék melletti füves terület
12.00: Sertéspörkölt, langalló, sült krumpli, sütemény
12.00-16.00: Mackó kiállítás. Helye: Művelődési Ház nagyterme
(14.00-14.30 óráig a kiállítás szünetel)
12.00-17.00: Ugráló vár
13.00-15.00: Lovaskocsizás, arcfestés, csillámtetoválás,

körömlakkozás, hajfonat készítés, barkácsolás

13.00-16.00: Lovaglás. Helyszín: Takarék melletti füves rész
13.00-16.00: Skanzen: Gyerekek és felnőttek kipróbálhatják a népi

mesterségeket, házi kukoricamorzsolás, őrlés, szitálás,
darálás, fonás, szövés, mosás, mángorlás.
Helyszín: Óvoda alsó udvara

14.00-14.30: 3D-s Mozi: Természetfilm, Legoland, Fóka- és Delfinshow
3D-s szemüvegek a helyszínen biztosítva lesznek.
Helye: Művelődési Ház nagyterme

14.00-16.00: Lufihajtogatás
14.00-17.00: Traktorozás a faluban
15.00: Tűzoltó bemutató (helyszín: Templom tér)
16.00: Tombola sorsolás
16.30: Orsi interaktív zenés műsora


Támogatóink: Városlőd Község Önkormányzata, Városlődi Német Nemzetiségi
Önkormányzat, Csehbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat, Farkasgyepűi Német
Nemzetiségi Önkormányzat, Városlődi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Rozmaring Virág--
Ajándékbolt, Kolostor Üzletház, Harmónia Lovasiskola, Coop Élelmiszer Bolt, Városlődi
Német Nemzetiségi Óvoda Szülői Szervezete, Városlődi Német Nemzetiségi Óvoda dolgozói,
Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola dolgozói, Kislődi Sobri Jóska
Kalandpark, Musti Bt, Bakonysport Kerékpár Szaküzlet.


Júniusi Programok

Június 5 (kedd): Süni csoport évzáró 16 órakor. Helyszín: Művelődési Ház
Június 6 (szerda): Katica csoport évzáró 16 órakor. Helyszín: Óvoda
Június 8 (péntek): Látogatás a leendő első osztályosokkal az iskolába.

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Kedves Szülők!

Május 26-án, gyermeknapunkon szeretnénk tombolával is kedveskedni óvodás, illetve a faluban élő gyermekeknek. Szeretnénk, ha tombolatárgyak felajánlásával Ti, szülők is hozzá tudnátok járulni gyermekeitek öröméhez. A tombolatárgyakat május 22-ig gyűjtjük itt az óvodában.
Felajánlásaitokat előre is köszönjük!

Óvónők
 


 

Kedves Szülők!

Tájékoztatunk Benneteket, hogy a 3. utolsó bábszínházi bérletes előadás időpontja május 25-e, péntek, 10 óra. Az előadás címe: A kis mukk (zenés bábjáték).
Kérnénk szépen azokat a szülőket, akik nem igényeltek gyermekük számára színházbérletet, hogy azon a napon gondoskodjanak gyermekük felügyeletéről.

Köszönettel: Óvónők
 


 

Kedves Szülők!

A Pegazus Bábszínház mackókiállítása is megtekinthető lesz gyermeknapunkon, május 26-án a Művelődési Házban.
Lehetőség van rá, hogy óvodás gyermekeink is elhozhassák és bemutathassák kedvenc kis játékmackójukat, ezzel is bővítve a már meglévő kiállítást.
Amennyiben szeretnék, hogy a gyermekek számára kedves mackók is szerepeljenek a kiállításon, a mackókat névvel és jellel ellátva május 18-ig, péntekig várjuk óvodánkba. A kiállításon részt vett játékokat természetesen visszakapják majd a gyerekek!
Várjuk a bűbájos macikat!

Óvónők
 


 

Tisztelt Szülők!

Május 17-én (csütörtök) 8.30 órától a Línea Fotó fényképeket készít a gyerekekről. Igényüket a csoportszobák melletti kifüggesztett kérdőíveken jelezhetik.

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

Április 30-a és május 1-je (hétfő, kedd) mindkét nap munkaszüneti nap, óvodánk ezeken a napokon zárva tart.
Nyitás: május 2 (szerda)

Staub Ildikó
óvodavezető

 


Tisztelt Szülők!

Április 21-én (szombat) munkanap, nevelés nélküli napot tartunk. Intézményünk zárva lesz.

Április 27-én (péntek) Rosta Géza interaktív zenés műsorát nézhetik meg a gyerekek 9.30 órától, melynek ára 500 ft. Kérjük, hogy legkésőbb április 26-ig (csütörtök) mindenki hozza be az előadás árát a csoportos óvodapedagógusnak.

Köszönettel: óvó nénik
 


 

ÓVODAI BEÍRATÁS


Tájékoztatom a Tisztelt Szülőket, hogy az óvodai beíratás

2018. április 23-től 25-ig minden nap 9-15 óráig

lesz az óvodában.

Azokat a gyermekeket lehet beíratni, akik 2019. május 31-ig töltik be a harmadik életévüket, valamint beíratható az a két és fél éves gyermek is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti.

A harmadik életévet betöltött gyermekek óvodába járatása kötelező!

Kérjük a beíratásra szíveskedjenek magukkal hozni:
- a szülő személyi igazolványát és lakcímet igazoló hatósági igazolványát
- a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt
- a gyermek társadalombiztosítási igazolványát
- balesetbiztosítási díjat (a szülő döntése szerint, 600-3000 ft)
- a gyermek születési anyakönyvi kivonatát


Staub Ildikó
óvodavezető
Városlőd, 2018.03.21.

 


Tisztelt Szülők!

Március 10-én (szombat) óvodánk zárva lesz, nevelés nélküli napot tartunk.

Staub Ildikó
óvodavezető

 


Tisztelt Szülők!


Március 7-én (szerda) 16.30 órakor a Szülői Szervezet megbeszélést tart az óvodában.
Téma: Az óvoda szervezi május 26-án a gyermeknapot. Ezzel kapcsolatban a már meglévő illetve folyamatban lévő programok megbeszélése, további javaslatok, ötletek. Ki miben tudna segítséget nyújtani a programok megvalósítását illetően.
Minden szülőt szeretettel várunk!


Papp Szilvia elnök

Gubiczáné Straub Hajnalka elnök


Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy óvodánk 2018. július 2-tól július 20-ig a nyári karbantartási munkálatok miatt  zárva tart.

Első munkanap július 23.

Megértésüket köszönöm!

Városlőd, 2018. február 21.
Staub Ildikó
Intézményvezető

 


Tisztelt Szülők!

A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 182/A. § (1) bekezdésének megfelelően az egyházak képviselői tájékoztatást adhatnak az iskolának, a tanulóknak és a szülőknek a hit- és erkölcstan oktatásával kapcsolatosan. A tájékoztatás 2018.március 5-én 17 órától a iskola 7-es termében lesz.
A leendő első osztályos tanulók szüleit is szeretettel várják.


Staub Ildikó
óvodavezető


TISZTELT TÁMOGATÓINK!


 Az „Együtt gyermekeinkért” Alapítvány 1996-ban azzal a céllal szerveződött, hogy -legjobb tudása és lehetősége szerint- támogassa a városlődi iskolába és óvodába járó gyermekeket, fejlessze az óvoda és az iskola eszközkészletét, tágítsa a gyerekek szabadidős és tanulmányi lehetőségeinek terét, támogassa az iskola és az óvoda programjait. Az elmúlt 22 év tanúskodott arról, hogy az Alapítvány törekvése elérte céljait. A 2017. évben alapítványunk az alábbi támogatásokat nyújtotta (582 090 Ft értékben):
- óvodai és iskolai színházlátogatás támogatása,
- iskolai és óvodai helyi programok támogatása,
- gyermeknap támogatása
- felújítások, fejlesztések finanszírozása
- tanulmányi versenyek nevezési díjai
- erdei iskola támogatása

Mindezt az Önök támogatása nélkül nem sikerült volna elérnünk!

Idén ismét arra kérjük Önöket, hogy adójuk 1%-át a 22 éves „Együtt gyermekeinkért” Alapítvány részére fizessék be.
 Kérjük, támogassa Ön is óvodás és iskolás gyermekeinket, alapítványunkon keresztül:
„Együtt gyermekeinkért” Alapítvány
8445 Városlőd, Kossuth u. 58.
(adószáma: 18923511-1-19).

 

Egyéb anyagi vagy tárgyi adományát egész évben szívesen fogadjuk!

Staub Ildikó, a városlődi óvoda vezetője                         

Pfeiferné T. Hajnalka, a városlődi iskola igazgatója                                 

Mics Marianna, alapítvány kuratóriumának elnöke


Kedves Szülők!

Februári programjaink a következőképpen alakulnak:
Február 2: Bábszínházi bérletes előadás. Azoknak a gyerekeknek a felügyeletét kérnénk ezen a napon megoldani, akik részére nem igényeltek szüleik bábszínházi előadást.

Szülői Értekezlet 2018. febr. 13. 1/2 5.  órakor mindkét csoportban.

Február 6: Farsangi mulatság. A gyerekek a délelőtt folyamán Orsi zenés műsorára mulatoznak.

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

Óvodánkban az utolsó nevelési nap a 2017-es évben december 22. (péntek).
Nyitás: január 3. (szerda).

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kívánunk!

Az óvoda dolgozói
 


Tisztelt Szülők!

Óvodánkba a Mikulás december 6-án (szerda) érkezik 10 és 10.30 óra között.

óvó nénik


Tisztelt Szülők!

November 20-án (hétfő) intézményünk nevelés nélküli napot tart. Ezen a napon zárva lesz az óvoda.
Staub Ildikó
óvodavezető


Tisztelt Szülők!

2017. november 14-én, kedden a Línea Fotó fényképeket készít a gyerekekről! Igényüket a csoportszobák mellett kifüggesztett kérdőíveken jelezhetik.

Óvó nénik


Tisztelt Szülők!

Szeptember 29-én (péntek) 16.30 órakor
szülői értekezletet tartunk.
Kérjük váltó cipőt mindenki hozzon magával.
Staub Ildikó
óvodavezető


Kedves Anyukák!

Szeretettel hívunk, várunk titeket április 28-án (péntek) 16 órakor a Művelődési Házba rövid kis anyák napi műsorunkra.
1db székpárnát minden anyuka hozzon magával!

óvó nénik


Tisztelt Szülők!

Április 14 (péntek) pihenőnap, ezért ezen a napon óvodánk zárva tart.

Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

Április 7-én (péntek) óvodánk nemzetiségi tánctalálkozót szervez, ezért nevelés nélküli napot tarunk, zárva lesz az intézmény.
Staub Ildikó
óvodavezető

 


ÓVODAI BEÍRATÁS

Tájékoztatom a Tisztelt Szülőket, hogy az óvodai beíratás

2017. április 24-től 26-ig minden nap 9-15 óráig lesz az óvodában.

Azokat a gyermekeket lehet beíratni, akik 2018. május 31-ig töltik be a harmadik életévüket, valamint beíratható az a két és fél éves gyermek is aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti.

 

A harmadik és az ötödik életévüket betöltött gyermekek óvodába járatása kötelező!

 

Kérjük a beíratásra szíveskedjenek magukkal hozni:

 • -      a szülő személyi igazolványát és lakcímet igazoló hatósági igazolványát
 • -      a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt
 • -      a gyermek társadalombiztosítási igazolványát
 • -      balesetbiztosítási díjat (a szülő döntése szerint, 600-3000 ft)
 • -      a gyermek születési anyakönyvi kivonatát

 

                                                                            Staub Ildikó óvodavezető


H I R D E T M É N Y

az Ajkai Járási Hivatal illetékességi területén működő
általános iskolába történő beíratásról
Értesítjük az érintett szülőket, hogy a 2017/2018. tanévre történő
általános iskolai beíratás ideje:
2017. április 20. (csütörtök) 8.00 – 19.00 óráig
2017. április 21. (péntek) 8.00 – 19.00 óráig
Az óvodavezető vagy a szakértői bizottság döntése alapján tankötelezettsége teljesítését
2017. szeptember 1-jétől megkezdő gyermekét a szülő a fenti időszakban köteles beíratni a
választott, vagy a lakóhelye - ennek hiányában tartózkodási helye - szerint kötelező felvételt
biztosító általános iskola első évfolyamára.
Az első évfolyamra történő beíratáshoz szükséges dokumentumok:

 • - a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági
 • igazolvány (lakcímkártya),
 • - az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás,
 • - a gyermek születési anyakönyvi kivonata,
 • - a gyermek TAJ-kártyája,
 • - a szülő/gondviselő személyi igazolványa

A felvételről az iskola igazgatója dönt, melyről írásban értesíti a szülőket.
A döntés ellen a szülő – a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított 15
napon belül – jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre hivatkozással kérelmet nyújthat be. A
kérelemmel kapcsolatban az iskola fenntartója jár el és hoz másodfokú döntést.
Amennyiben a választott iskola igazgatója a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő
a gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő 5 napon belül köteles beíratni a kötelező
felvételt biztosító iskola első évfolyamára.
A 2017/2018. tanév kötelező felvételt biztosító általános iskoláinak felvételi körzete a
http://www.kormanyhivatal.hu/download/c/d0/63000/VJH%20%201_2017%20sz%20hivatalvezet%C5
%91i%20rend.pdf
internetes oldalon megtekinthető.
Az iskola fenntartójáról a https://www.oktatas.hu/hivatali_ugyek/kir_intezmenykereso
internetes oldalon tájékozódhat.


Veszprém Megyei Kormányhivatal
Ajkai Járási Hivatala


Tisztelt Szülők!

Március 17-én (péntek) 16.30 órakor szülői értekezletet tartunk.

Március 24-én ( péntek) 9.15 órakor A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét nézhetik meg a gyerekek itt az óvodában, interaktív előadás keretében. Az előadás ára 350 ft, melyet március 22-ig legyetek szívesek a csoportos óvó néniknek behozni.

Köszönettel: óvó nénik
 


Tisztelt Szülők!

Óvodánk a nyári fertőtlenítés, javítási munkák elvégzése alatt zárva tart.
A zárva tartás ideje:
július 3- július 21.
Nyitás: július 24 (hétfő)
Staub Ildikó
óvodavezető
 


Tisztelt Szülők!

A beiskolázáshoz szükséges iskolaérettségi vizsgálatok 2017. február 13-án kezdődnek az ajkai Pedagógiai Szakszolgálatnál.
A köznevelésről szóló törvény alapján tankötelesek a 2010. szeptember 1. és 2011. augusztus 31. között született gyermekek.

Nem kell részt vennie iskolaérettségi vizsgálaton azon kisgyermekeknek, akiknél:

 •  az óvoda és a szülők között egyetértés van abban, hogy a gyermek iskolaérett és megkezdheti az 1. osztályt
 •  az óvoda és a szülők között egyetértés van abban, hogy a gyermek még nem iskolaérett és további egy év óvodai nevelésre van szüksége

A szakértői bizottság vizsgálata az alábbi esetekben javasolt, szükséges:

 •  ha a gyermek nem járt óvodába
 •  ha a gyermek iskolába lépéséhez szükséges fejlettség egyértelműen nem dönthető el a fejlődésének nyomon követéséről szóló óvodai dokumentumok alapján
 •  ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a megyeszékhely szerinti járási hivatal a szülő kérelmére – a szakértői bizottság véleménye alapján – engedélyezheti, hogy a gyermek 6 éves kora előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését
 •  ha a gyermek 2010. szeptember 1. és 2011. augusztus 31. között született, komoly fejlődési lemaradása miatt indokolt további óvodai nevelése
 •  ha a szülő nem ért egyet a beiskolázásra vonatkozó óvodai javaslattal

Ebben az esetben a szülő, és a szülők beleegyezésével az óvoda kérheti az iskolaérettségi vizsgálatot.

A vizsgálati kérelmeket írásban január 27-ig kell benyújtania intézményünknek a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Ajkai Tagintézménye felé.

Staub Ildikó
óvodavezető
 

 
 
 
 
 
 
Megjelent: 31278 alkalommal